Predsjednik Vlade Igor Lukšić u okviru “Dana konsultacija” razgovarao sa reisom Rifatom Fejzićem

Reis Rifat Fejzić i predsjednik Vlade Igor Lukšić
Reis Rifat Fejzić i predsjednik Vlade Igor Lukšić

 Podgorica – Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, u okviru “Dana konsultacija”, sastao se danas sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem.  Na sastanku sa reisom Islamske zajednice razgovarano je o mogućnostima uvođenja Medrese u crnogorski obrazovni sistem.

U tom smislu, predsjednik je najavio komunikaciju sa resornim ministarstvom i intenzivniju agendu u cilju realizacije ovog predloga.Islamska zajednica u Crnoj Gori očekuje da će se ubuduće posebna državna institucija baviti odnosom države i vjerskih zajednica, a restitucija i status Medrese glavna su pitanja koja treba riješiti, rekao je reis Rifat Fejzić.

„Pitanje svih pitanja, ne samo Islamske zajednice, je proces restitucije, jer su vjerske zajednice izuzete iz tog procesanjega. To je jedno od bitnih pitanja za koje se zalažu sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, pa i Islamske, kojoj je dosta imovine u bivšem periodu oduzeto od strane države, što treba u narednom periodu pravično vratiti ili nadoknaditi“, kazao je Fejzić novinarima.

Reis Rifat Fejzić i predsjednik Vlade Igor Lukšić
Reis Rifat Fejzić i predsjednik Vlade Igor Lukšić

Pored toga, kako je rekao, Islamsku zajednicu zanima i konačni status njihove obrazovne institucije, odnosno Medrese.

Fejzić je rekao da je bitno da država, odnosno Vlada, ne bježi od saradnje sa vjerskim zajednicama.

„Kao i da unutar države postoji institucija koja će se konkretnije baviti odnosima sa vjerskim zajednicama“, rekao je Fejzić

Prema njegovim riječima, Lukšić je rekao da će se nešto uraditi kao i da će postojati državna institucija koja će se adekvatnije baviti saradnjom sa vjerskim zajednicama.

„I da ćemo mi imati adresu sa kojom ćemo moći da sarađujemo”, rekao je Fejzić.

On je naveo Hrvatsku kao dobar primjer saradnje države i vjerskih zajednica navodeći da su ugovorom uređeni ti odnosi.

„Hrvatska je na pragu Evropske unije a i mi ćemo morati neke stvari da uredimo, odnosno da precizno uredimo odnose između države i vjerskih zajednica“, naveo je Fejzić.

On je napomenuo da je Lukšiću dostavio kopiju ugovora između Hrvatske i vjerskih zajednica i kazao da je to mogući model kako bi mogli urediti te odnose u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, u zemljama u regionu imaju i ministarstva vjera koja se isključivo bave odnosima sa vjerskim zajednicama.

„U Crnoj Gori je to u jednom momentu postojalo ali došlo je do gašenja tog ministarstva i svelo se na vladine komisije“ kazao je Fejzić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.