Predramazanske sjednice Mešihata, Ilmije i seminar za imame

Povodom nastupanja mjeseca Ramazana jučer su u prostorijama medrese Mehmed Fatih održani sastanak Mešihata, predramazansko savjetovanje sa imamima i predsjednicima odbora, sjednica članova Udruženja ilmije, sastanak Komisije za opšta i administrativna pitanja i sjednica članova Glavnog odbora Ilmije.

 

Na sjednicadnici Mešihata usvojen je plana i program davetski i humanitarnih aktivnosti za mjesec ramazan. Konstatovano je da su završene sve tehničke radnje potrebne za doček ovog mjeseca: džematlije su obavještene da će se prva teravija klanjati u srijedu navečer i da je prvi dan posta četvrtak. Za potrebe vjernika dostavljeno je 15. 000 vaktija. Određeno je da na dan 12. 06. 2015. g. nisanb izosi 3. 067. eura. Iznos sadekatu-l-fitra iznosi 4 eura

U skladu sa Ustavnim promjenama usvojena je odluka o promjeni naziva Odbor Islamske zajednice u Medžlis Islamske zajednice.Formirana je Komisija za opšte i administrativne poslove.

Na tradicionalnom predramazanskom savjetovanju imama i predsjednika odbora prisutne je sa odlukama Mešihata i planiranim aktivnostima za mjesec Ramazan upoznao reis Rifat ef. Fejzić, nakon čega je na temi uloge imama u savremenom društvu i pravu na slobodu mjere govorio prof. Ahmed Alibašić.

Poslije podne namaza održane su sjednica Udruženja Ilmije, konstitutivna sjednica Komisje za opšte i administrativne poslove i sjednica novog saziva Glavnog odbora Ilmije

Na sjednici Udruženja Ilmije ukazano je na značaj ovog udruženja i potrebe za veću afirmaciju njenih članova. Na sjednici su izabrani presjednik skupštine Alen ef. Hasić i potpredsjednici Mersid Halilović i Isljam Pepić. Izabrani su novi članovi Glavnog odbora.

Na sjednici Glavnog odbora za predsjednika je izabran Medjen Shaptafi.

Komisija za opšte i administrativne poslove usvojila je plan i program rada, definisani su neki od problema sa kojima se predsjednici odbora susreću na terenu.

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.