Predavanje i džematsko druženje u divanhani džamije Sultana Murata II u Rožajama

Druga-rozajeRožaje – U Divanhani džamije Sultan Murat II, u Rožajama, 3. decembra, 2013. godine nije bilo hladno, nije bilo hladno tijelima, a posebno nije bilo hladno dušama prisutnih. Kroz duhovno i duševno putovanje proveo nas je izdanak našeg grada, kojeg smo mi posadili u drugom mjestu, a eto, danas smo i mi ubrali dio tog ploda, i vratilo nam se dobrim.

Profesor u Medresi, “Mehmed Fatih”, i Imam “Osmanagića dzamije” u Podgorici, porijeklom iz Rožaja, Ismail ef. Dacić, svršenik Islamskog fakulteta u Maroku, održao nam je predivno predavanje, na temu “Duhovna nadogradnja”. U Izuzetno nadahnutom dersu i obraćanju na zadovoljstvo prisutnih, koji su poželjeli i tu želju izrazili da ga ugostimo ponovo, Ismail ef. nam je govorio o “Duši”, o njenom porijeklu, misiji, i završetku, o potrebi i obavezi da o “Njoj” vodimo računa, te da je vratimo čistu, kako smo je i preuzeli i kakva nam je i data. Na drugoj strani imamo tijelo, koje je također naš emanet, i ono će se vratiti svom prvobitnom porijeklu, zemlji, kada za to dođe određeni čas, istakao je između ostalog cijenjeni vaiz.

IMAG0125Jednoj lijepoj, bratskoj atmosveri, druženju i savjetovanju, nije se moglo ništa dodati ili oduzeti, kompletan ugođaj je zaokružio isam džemat, prisutan na ovom druženju. Nadamo se da će, na zadovoljstvo sviju, ovo biti samo početak jedne duge i lijepe prakse i običajaa to je okupljanje radi hajra i dobra.

napisao, Rejhan HOT

Obor Islamske zajednice Rožaje

IMAG0118IMAG0120IMAG0121IMAG0122

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.