Požar u Osmanagića džamiji

Požar u Osmanagića džamiji
Požar u Osmanagića džamiji

Podgorica – Džamija Osmanagića u Staroj varoši, pretrpjela je veliku i značajnu štetu u požaru koji je izbio u noći između nedjelje i ponedjeljka, 12./13. decembar 2010. godine. Vatra je uništila unutrašnji dio džamije.

U požaru je izgorio mimber gdje se petkom drže govori za džumu namaz. Oštećen je plafon, dvije klime su se istopile, uništena su pojačala za zvučnike, police za knjige, tepih na gornjem i donjem spratu, dok su zidovi potamnjeli od dima. Požar je izbio zbog struje, tačnije utikača koji je pregorio. Za sada nema sumnje da je požar podmetnut – kazao je Ismail Dacić, imam džamije Osmanagaića.

Džuma-namaz neće biti održana u petak u Osmanagića džamiji, jer ne znamo kada će početi rekonstrukcija. Vjernici će ovu molitvu moći da obave u Skender-Čaušovoj-Starodoganjskoj džamiji u Straroj varoši. Još se nismo ništa dogovoarali oko rekonstrukcije i ne znamno kada ćemo osposobiti džamiju za služenje velike molitve, treba sakupiti dosta novca za renoviranje – rekao je imam Dacić.

Požar vatrogascima, kako saopštavaju iz Disprečerskog centra Vatrogasne jedinice, prijavljen je u ponoć u nedjelju na ponedjeljak. Po dojavi, na teren je izašlo 11 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila koji su ugasili vatru – saopštili su iz Dispečerskog centra Vatrogasne jedinice.

Na teren su juče izašli pripadnici Područne jedinice policije Podgorica koji su uradili uviđaj.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.