Potpisan memorandum o saradnji i razumijevanju između Islamske zajednice i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije

Memorandum o saradnji i razumijevanju između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva za Islamska pitanja Vlade Kraljevine Saudijske Arabije potpisan je danas. Sporazum su potpisali Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić, u ime Islamske zajednice i ministar za islamska pitanja u Vladi Kraljevine Saudijske Arabije Abdul-Latif bin Abdul-Aziz Al Šeik.

Prije samog čina potpisivanja Ugovora prisutnim gostima i medijima obratio se reis Rifat ef. Fejzić u svojstvu domaćina. On je između ostaloga kazao da je istorijska posjeta ministra u Vladi Kraljevine “plod dobre komunikacije izmedju Islamske zajednice i Vlade Saudijske Arabije”…, te da sam ugovor podrazumjeva i znači “novu stranicu saradnje Islamske zajednice i insituticija kraljevine Saudijske Arabije”.

“Islamska zajednice je uvijek bila dobar, možda i u ovom trenutku najbolji ambasador naše zemlje. Ovaj memorandum je od izuzetnog značaja i za državu Crnu Goru. Jer, smatramo da smo postali dobar posrednik i most uspostavljanja saradnje između naše zemlje i kraljevine Saudijske Arabije”, zaključio je Fejzić.

Ministar Abdul- Latif bin Abdul-Aziz Al Šaik se zahvalio domaćinima na ljubaznom i prijateljskom dočeku. Istakao je važnost prijateljskih odnosa između Ministarstva kojem on rukovodi i institucija Islamske zajednice, a samim tim i odnosa dviju država.

“Ovo je prva, istorijska posjeta jednog predstavnika Vlade Kraljevine Saudijske Arabije Crnoj Gori. Potpisivanjem ovog memoranduma želimo promovisati Islam onakvim kakav on jeste: vjera mira, suživota, saradnje, zbližavanja i razumijevanja. Takođe, ovim memorandumom želimo otvoriti novu stranicu saradnje dviju država”, istakao je ministar Abdul-Latif Al Šeik.

Ministar je na kraju ceremonijala Reisu poklonio primjerak Kur’ana koji se štampa u Medini. Inače, svake godine iz štampe izađe preko 20 miliona primjeraka Kur’ana u Medini.

“Cilj je da ovaj Kur’an dopre do svakog muslimana na svijetu, a time zelimo dati svoj doprinos pravilnom razumijevanju i tumačenju Islama i Kur’ana”, navodi IZ.

Činu potpisivanja memoranduma prisustvovali su još i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Albaniji Faisal Ghazi Ismail Hifzi, ataše za vjerska pitanja ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Amir Al Anzi, te predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i brojni mediji, a događaj je propratila i državna televizija Saudijske Arabije.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.