Posjeta Medžlisu IZ-e Berane

Današnju hutbu u džamiji u Beranama održao je pomoćnik reisa IZ-e Rahman ef. Kačar.
On je na početku svog govora istakao da je danas ovdje u svojstvu reisovog izaslanika, da prenese njegove selame i podršku muslimanima Berana. Islamska zajednica stoji uz svoje vjernike u svakom smislu sa svim svojim kapacitetima. Vjerujemo da ovaj nečasni čin nije stav većinskog stanovnoštva, te da muslimani trebaju da nastave da njeguju dobre međuljudske odnose sa komšijama pravoslavcima.
U hutbi se osvrnuo na ajete iz sure Furkan gdje Uzvišeni Allah kaže: ”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: Mir vama”.
Kao i riječi Uzvišenog: “Ti sa svakim lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni”. (El-‘Araf, 199.) “Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prijatelj postati”. (Fussilet, 34.)

Nepravda i zlo se mogu pobijediti samo dobrom i pravdom. To je naša misija i put našeg Poslanika Muhammeda , a.s. koji je rekao: „ Ako vam ljudi učine neko dobro, učinite i vi njima dobro, a ako vam učine neko zlo, nemojte im uzvraćati zlim niti im zbog toga činiti neku nepravdu.“ (Tirmizi)

Na kraju je podsjetio vjernike da u srijedu sa akšam-namazom nastupa nova hidžretska 1442. godina i pozvao ih da uče dovu koju su učili ashabi Vjerovjesnika, s.a.v.s, kada bi im nastupio novi mjesec ili godina:
ALLĀHUMME EDHILHU ALEJNĀ BIL-EMNI 
VEL-ĪMĀNI VES-SELĀMETI VEL-ISLĀMI 
VE DŽIVĀRIN MINEŠ-ŠEJTĀNI VE RIDVĀNIN MINER-RAHMĀNI
Allahu, učini da nam nastupi sa sigurnošću, imanom, selametom, islamom, zaštitom od šejtana i zadovoljstvom od Svemmilostivog.
 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.