Posjeta Islamskoj zajednici Rusije predstavnika Islamske zajednice Crne Gore

Reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima i Glavni muftija Rusije Ravil Gajnudin
Reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima i Glavni muftija Rusije Ravil Gajnudin

Moskva – Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat Fejzić i članovi Mešihata Džemo Redžematović i Suljo Mustafić, boravili su u Moskvi višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Rusije. Delegaciju je primio prvi čovjek Islamske zajednice Glavni muftija Ravil Gajnudin koji je, u dugom i srdačnom razgovoru, u sjedištu Islamske zajednice iskazao zadovoljstvo posjetom i ukazao na mogućnosti saradnje dviju islamskih zajednica na svim nivoima.

– Islamska zajednica Rusije broji pedeset muftijstava, na području naše države živi dvadeset i pet milona muslimana, ima sedam hiljada džamija, sa velikim brojem obrazovnih ustanova i sa četiri univerziteta. Samo u Moskvi živi oko dva i po miliona muslimana – kazao je Muftija Gajnudin.

On je ponudio saradnju na obrazovnom planu i iskazao spremnost za školovanje studenata iz Crne Gore na islamskim fakultetima u Rusiji.
Reis Rifat Fejzić je iskazao impresioniranost podacima o broju muslimana i obrazovnih ustanova u Rusiji i iskazao zadovoljstvo posjetom brojnim islamskim institucijama u Moskvi.

– Vjerujemo da će ovo biti početak veoma plodne saradnje dvije islamske zajednice, koje se razlikuju po veličini , ali obije egzistiraju u višenacionalnim zajednicama, u kojima su pripadnici islama prošli kroz brojna iskušenja, ali su uspjeli da sačuvaju i unaprijedjuju svoje institucije – kazao je Fejzić.

Delegacija Islamske zajednice posjetila je Islamski univezitet u Moskvi, kao i „Moskow- Halal-Expo“ , medjunarodni sajam hrane koja je proizvedena po islamskim propisima.

Takodje, članovi delegacije je bili su gosti i Ambasade Crne Gore u Moskvi, gdje su razovarali sa ambasadorom Slobodanom Backovićem i konzulom Miodragom Koljevićem.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.