Posjeta gradskoj džamiji u Bijelom Polju u okviru projekta “U druženju je spas”

 

Članovi udruženja u gradskoj džamiji
Članovi udruženja u gradskoj džamiji

U okviru projekta „U druženju je spas“  kojeg realizuje NVO , kojeg sprovodi udruženje civilnih žrtava rata članovi udruženja su posjetili 09.11.2012. godine, gradsku džamiju u Bijelom Polju.

Specifični ciljevi ovog udruženja su, da se pojedinačnim aktivnostima organizuju grupne posjete kulturnim, turističkim, izletničkim i drugim lokalitetima i da se na taj način steknu nova saznanja, te da se kroz predavanja pokrene interesovanje, da se upoznaju istorijske, kulturološke i druge znamenitosti prije svega opštine B. Polje, pa i drugih okolnih mjesta u ovom regionalnom dijelu Crne Gore u kojem živimo i da se na taj način što više uključe u društvene tokove života.

Nakon džume namaza, članove udruženja je dočekao glavni imam  Enis ef. Burdžović. Izrazivši im srdačnu dobrodošlicu, on ih je poveo u razgledanje ove džamije, ukratko ih upoznajući sa historijom ove džamije.

Ovo je za goste bila prilika da se na licu mjesta upoznaju sa značajem kojeg džamija ima za praktičnog vjernika.

Govoreći o jednostavnosti džamijskog prostora, gdje su vjernici jednaki pred Bogom, i gdje na džamijskom pragu prestaju da važe ovosvjetske titule.

 Kroz simboliku mihraba – mjesto gdje vjernik vodi borbu sa sobom, preko brojnih drugih načela i učenja koja islam baštini, poduži, prijateljski i srdačan razgovor je istinski prijao i gostima i domaćinu.

Na kraju, sekretar udruženja gosp. Mirsad Dlakić se u svojstvu organizatora posjete zahvalio ef. Burdžoviću na gostoprimstvu upoznavši ga ukratko sa ciljevima rada udruženja.

Enis ef. Burdžović je nakon zajedničke fotografije sa gostima izrazio zadovoljstvo pruženom prilikom da bude dio pažnje prema ljudima kojima su nesrećne ratne okolnosti oduzele od njihovih tijela, ali kojima je itekako ostala bogata, osjećajna i plemenita duša. A čovjek je dušom čovjek.

Uz obostranu zahvalnost i nadu u skorije vidove saradnje, posjeta civilnih invalida rata džamiji u Bijelom Polju je okončana.

Članovi udruženja u gradskoj džamiji
Članovi udruženja u gradskoj džamiji

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.