Posjeta dr. Zuhdije Adilovića džematima u Crnoj Gori

dr. Adilović na hutbi u Rožajama
dr. Adilović na hutbi u Rožajama

Na poziv Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Islamskog kulturnog centra Karabuško polje, u periodu od 09. i 10.11.2012.godine, džemate u Crnoj Gori je posjetio eminentni alim, dr. Zuhdija ef. Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Po dolasku u Crnoj Gori, dr. Adilović je u centralnoj džamiji Murata II u Rožajama održao džumansku hutbu. Impozantnom džematu, pred više od hiljadu vjernika, dr. Adilović je uputio birane savjete i upute koji su okupirali pažnju prisutnih. Dr. Adilović je prilikom boravka u Rožajama imao priliku da se susretne sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatom ef. Fejzićem. U podužem, prijateljskom razgovoru domaćin i musafir su razmijenili mišljenja o brojnim aktuelnim temama.

dr. Adilović sa reisom Fejzićem i domaćinima iz Rožaja
dr. Adilović sa reisom Fejzićem i domaćinima iz Rožaja

 

 

Istog dana, nakon jacije namaza, dr. Adilović je u centralnoj džamiji u Bijelom Polju održao predavanje. Bjelopoljskim džematlijama, musafir je kroz prizmu činjenica koje vjernika čine dosljednim muslimanom u svakodnevnom životu uputio brojne vrijedne savjete i pouke. On je podsjetio prisutne da je svojstvo vjernika da bude na usluzi svom bratu vjerniku, ali i šire od toga, kompletnom društvu, osobina koja ga čini dosljednim praktičarem ove uzvišene vjere.

dr. Adilović na predavanju u Bijelom Polju
dr. Adilović na predavanju u Bijelom Polju

U Bijelom Polju, dr. Adilović se nakon predavanja narednog dana sastao sa rukovodiocem Vjerskoprosvjetne službe, Enisom ef. Burdžovićem. Poredeći stanje džemata i prilike koje se na prvi pogled daju vidjeti ovom posjetom, sa stanjem kojeg pamti od svog poslednjeg boravka u Crnoj Gori, dr. Adilović je organizatoru ove posjete naglasio da postoji primijetan, pozitivan iskorak i napredak u sveukupnom vjerskom životu.

dr. Adilović, Enis Burdžović i direktor IKC-a, Džihad Ramović
dr. Adilović, Enis Burdžović i direktor IKC-a, Džihad Ramović

 

Obzirom da se bližila hidžretska godina, svoju posjetu Crnoj Gori, musafir je okončao tribinom u velikoj sali Centra za kulturu u Tuzima. Prepunoj sali vjernika, dr. Adilović se obratio prijatnim, razumljivim i direktnim vazom. Oduševljenje i zadovoljstvo onim što su čuli, teško da je bilo kog od prisutnih moglo ostaviti ravnodušnim. Nakon tribine, najavljujući bliskost nove hidžretske 1434. godine, organizator je u holu Centra za kulturu upriličio skroman koktel.

dr. Adilović na tribini u Tuzima
dr. Adilović na tribini u Tuzima

Organizatori i ovim putem iskazuju punu zahvalnost cijenjenom musafiru, dr. Zuhdiji Adiloviću, na izdvojenom vremenu i trudu, da’vetskom iskustvu i retoričkim umijećem, kojim je počastvovao džemate u Crnoj Gori.

1 komentar na “Posjeta dr. Zuhdije Adilovića džematima u Crnoj Gori”

  1. SELAM ALEJKUM. DA LI VJERSKOPROSVJETNA SLUZBA MESIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI STOJI IZA FETVI KOJI SU DJELJENI U VIDU FLAYERA NAKON PREDAVANJA U TUZIMA, KAO I U NEKOLIKO NAVRATA U RANIJEM PERIODU OD STRANE VASEG PARTNERA ISLAMSKOG KULTURNUG CENTRA ~ KARABUSKO POLJE. Hvala unaprijed.

    Komentariši

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.