Poruka reisa Fejzića povodom ramazanskog Bajrama 2013

reisfejzicbajram2013Poštovani vjernici,

Mubarek mjesec ramazan kojeg ispraćamo, nije mjesec izolacije u kojem vjernici i postači brinu samo o sebi i svom duhovnom stanju. Ovo je bio mjesec intenzivne međuvjerničke i međuljudske vezanosti. Naš milostivi Stvoritelj, Allah Uzvišeni, voli da se vjernici Njemu obraćaju i da od Njega traže, jer je u tom dobro za njih, ne za Njega. Ali, Allah voli i da se vjernici obrate jedni drugima, da se ljudi obrate ljudima, da se zbliže i upoznaju. Tome nas uče plemeniti ajeti Kur'ana, Njegove poslednje objave čovječanstvu. Međutim, Allah Svemilosni posebno voli da umjesto jezika progovore srca. Iskrena srca kajući se svome Gospodaru za grijehe koje smo prema njemu učinili, otvorimo srca onima koje smo svojim djelima povrijedili. Ako u praštanju ljudima leži snaga, u izvinjenju leži hrabrost. Budimo hrabri da svakome kome smo učinili zlo uputimo izvinjenje. Izvinimo se jezikom formalno, ali srcem stvarno i iskreno.

Braćo i sestre u vjeri, cijenjeni pripadnici islama,

Bajramska radost nas duži i obavezuje da iz srca odstranimo mržnju a iz postupaka zlodjela.

–          Umjesto mržnje neka progovori ljubav,

–          Umjesto osvete oprost,

–          Umjesto uvreda poštovanje.

Radujmo se pobjedi nad vlastitim slabostima. Radujmo se milosti koju smo od Allaha dobili i koju smo sa dobrim ljudima dijelili. Dijelili smo mnogo toga zajedničkog i sa našom braćom iz islamskog svijeta što je pokazatelj da je Islam univerzalna vrijednost. Mnogi su nas počastili iftarima, kako iz naše zajednice i dijaspore, tako i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori. Svima se najiskrenije zahvaljujemo od čega posebno izdvajam Ambasadu UAE i TIKU koji su organizovanjem više iftara postavili pečat ovog ramazana.

Moleći Svemogućeg Allaha da primi vaša dobra djela, da vam oprosti grijehe, spasi vas iskušenja i nedaća, donese blagostanje u vaše domove, srdačno, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i u svoje lično ime, čestitam vam ramazanski bajram:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Reis Rifat ef. Fejzić 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.