Pomoć poplavljenim područjima

2.Muriz Muslic sa gl. imamom Pepicem i predsjednikom Crvenog krsta OlovaPljevlja – Islamska zajednica Pljevlja je u saradnji sa Dobrotvornim društvom „Merhamet“ u proteklih desetak dana prikupila određenu količinu pomoći u građevinskom materijalu i namirnicama, namijenjenu postradalom stanovništvu od poplava u Olovu.
Pomoć je uručio Muriz Muslić predsjednik Islamske zajednice Pljevlja, načelniku opštine Olovo Džemalu Memagiću i glavnom imamu u Olovu Esad ef. Pepiću, koji su se zahvalili na solidarnosti povodom nesreće koja je zadesila područje Olova.
Na pomoći se naročito zahvalio Esad ef. Pepić, koji je kazao da je pomoć Olovu zaista potrebna i da mu je posebno drago što je stigla od sunarodnika iz Sandžaka.
Načelnik Memagić je kazao da je Olovo pretrpjelo velike materijalne štete.
“Gradsko jezgro je u potpunosti bilo potopljeno, a ljudi nisu imali ni vremena ni prostora da spase kućne stvari kao što je namještaj ili bijela tehnika”, kazao je načelnik Memagić koji je sa glavnim imamom Pepićem i Murizom Muslićem organizovao obilazak grada..
„Borili smo se sa rijekama Rječicom i Krivajom, ali na kraju smo izgubili bitku. Trenutni problem koji imamo su klizišta. Samo u selu Rječica klizište je odnijelo pet kuća, a ni ostale nisu u potpunosti bezbijedne. Selo broji 45 kuća a iz 25 kuća je izvršena evakuacija. U selu postoji veliki stočni fond, oko 1000 grla krupne i sitne stoke“, kazao je Esad ef. Pepić, prilikom obilaska nekih poplavljenih dijelova i istakao da gorući problem nije više hrana i odjeća, već građevinski materijal, namještaj i sredstva za krečenje.
Pepić je kazao da su sve ustanove u gradu stavljene na raspolaganje, a grad se polako vraća u normalu. Veliku pomoć prilikom saniranja posledica od poplave imali su i od volontera koji su dolazili iz raznih sredina kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.
Muriz Muslić je kazao das je odziv Pljevljaka na prikupljanju pomoći bio dobar i očekivan,, ali da najveći problem prilikom dostave pomoći predstavljaju carinske barijere.
“Mi smo u sklopu pomoći imali nekoliko tona cementa i dva kilograma kafe, jer nismo bili u prilici da uslovljavamo šta će neko da donira. Upravo zvog tog cementa i kafe proveli smo cijeli dan na carinskom terminalu u Sarajevu i na kraju morali smo platiti carinu za cemenat, jer po carinskim propisima građevinski material, kafa, cigarette i još neki proizvodi ne tretiraju se kao humanitarna pomoć”, kazao je Muslić nakon povratka u Pljevlja
Pored ove pomoći u toku je akcija prikupljanja novčanih sredstava za postradale od poplava u BiH, koja se realizuje u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i koja se provodi u svim mjestima u Crnoj Gori gdje žive muslimani i nakon završetka humanitarne akcije prikupljena sredstva će biti dostavljena u ona mjesta gdje bude napotrebnije.

Jakub Durgut

1. Muriz na polasku iz Pljevalja u Olovo 3. Muriz Muslic sa gradonacelnikom Memagicem i glavnim imamom Pepicem i volonterima Crvenog krsta

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.