Otvorena međunarodna konferencija “Religije i pluralizam u Evropi”

naslovnaPodgorica, 17. Oktobar, 2014. – Juče je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici orvorena međunarodna konferencija na temu “Religije i pluralizam u Evropi”. Organizatori su Univerzitet u Beču u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori i Univerzitetom Crne Gore. Nastavak konferencije se nastavlja u medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici. Na otvaranju konferencije su govorili dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore g-din Saša Kežević, profesor islamskih nauka na Univerzitetu u Beču g-din Ednan Aslan, njegova ekselencija ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori g-din Fronlih, direktor ureda za kontakte sa inostranstvom Islamske zajednice u Crnoj Gori g-din Omer Kajoshaj, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić i minister za ljudska i manjinska prava g-din Suad Numanović.

U prilogu Vam dostavljamo govor reisa Islamske zajednice Rifata ef. Fejzića:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Poštovani prijatelji,
Zadovoljstvo mi je da Vam se obratim, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, koja je suorganizator ovog vrijednog naučnog skupa. Cijeneći vaše prisustvo upućujem svima srdačne pozdrave, selame I želim vam dobrodošlicu.
Drago nam je da što se više različitih institucija udružilo oko iste ideje, koja je dobila svoje pravo obličje u ovom skupu. Nije veliki uspjeh okupiti nosioce istih uvjerenja i intelektualnih pogleda, i trasirati njihov put u ostvarivanju jedne ideje ili jednog cilja . Daleko je veći uspjeh okupiti nosioce različitih vjerskih i intelektualnih ozračja oko jedne ideje , koja je suštinska za ostvarenje opšteg dobra jednog društva.
Mislim da je vrijeme u kome živimo najbolja potvrda opravdanosti ovakvog skupa i našeg okupljanja. Ovo je doba ubrzanih promjena i dramatičnih dešavanja, čije dimenzije i rezultati se ne mogu jasno sagledati, već se samo naslućuju. Naše doba obilježavaju ideje i protagonisti integrisanja i zbližavanja po raznim osnovama, ali, nažalost, i dijeljenja i isključivosti na mnogim poljima.
Religija, u ovim tokovima, prečesto biva zloupotrebljavana, najčešće zlonamjerno iskrivljena, u svrhe različitih ideologija, koje u svom pojavnom obliku, sa religijom, a vjerom posebno- imaju malo zajedničkog.
Pored pogodnog trenutka, vjerujem da je pogodno i mjesto održavanja skupa u Podgorici, u Crnoj Gori, koja je skoro jednako udaljena, koliko od Istanbula toliko i od Beča. Dakle, ovdje je i geografija simbol, kroz ove krajeve prolazile su često granice carstava, svjetonazora, civilizacija, prožimajući se I stvarajući materijalno I duhovno nasljeđe, mulireligijski I multikulturni sadržaj koji je veliko bogatstvo ove države.

Interesantno je da danas dominantne religije u Evropi nisu rođene na evropskom tlu, ali su svojim putevima prošarale Evropu, i trajno, već stoljećima,ovdje je njihov dom. Zbog toga vjerujem da će ovaj naučni skup kojeg organizuje Bečki univerzitet, Islamska zajednica u Crnoj Gori i Univerzitet Crne Gore biti korak naprijed, na putu razumijevanja različitosti koje su realnost savremene Evrope.
Očekujem da će ovaj skup sa pozicije zrelo i nepristrasnog posmatrača , analizirati susrete i prirodu odnosa različitih vjera, kultura, civilizacijskog i nadasve moralnog nasljeđa koje su ti odnosi iznjedrili ili će ih, u budućnosti iznjedriti.
Govoreći kao predstavnik institucije koja predstavlja islam i muslimane , mogu reći da ova vjera nikada nije imala pretenzije koje joj se danas, sve češće, brutalno pokušavaju nametnuti- da izoluje ljude, i dijeli ih po bilo kojoj osnovi.
Muhamed, a.s., je rekao: „Svi ste od Adema, a Adem je od zemlje“ To što je ovaj čovjek, sa misijom Božijeg poslanika, uspostavio Medinsku povelju, kojom uređuje odnose različitih vjera na istom životnom prostoru,u jednom gradu, koji je bio u isto vrijeme i prva islamska država, poruka je da vjera ne smije biti instrument podjele i izolacije, već pružati sigurnost svakom njenom žitelju.
Da bi se različitosti medjusobno razumjele, moraju se upoznati. Upravo to je ideja ajeta Svete knjige –Kur-ana, u kome se Uzvišeni Bog obraća čovječanstvu, svim ljudima, i u svim vremenima:
„O ljudi, stvorio sam vas od jednog čovjeka i jedne žene, i podjelio vas na narode i plemena, da biste se međusobno upoznavali.“
Želim Vam puno uspjeha u radu, i svako dobro.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.