Otvorena biblioteka sa čitaonicom u Gusinju

20150320_115232Gusinje – dana 20. 03. 2015. godine, poslije džume namaza upriličeno je zvanično otvaranje biblioteke sa čitaonicom u dijelu Vezirove džamije, historijski izuzetno vrijednog objekta islamske kulture i tradicije, u centru Gusinja. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava g-din Cikotić Šukrija, g-đa Selma Cecunjanin i g-din Bujar Hasandjekaj kao i veliki broj džematlija koji su iskazali oduševljenje ovim projektom.
Prisutne je poselamio presjednik Odbora Hadži-Ruždija Radončić i zahvalio im se na njihovom prisustvu zvaničnom otvaranju biblioteke i čitaonice. On je tom prilikom kazao: ‘’Vezirova džamija spada u red starijih džamija, a sagradio ju je skadarski vezir Bušatlija na početku vladavine ovim krajevima u XV vijeku. Tada je u svom sadržaju imala ‘’Ruždiju’’- gimnaziju i đacki internat. U arhitektonskom pogledu Vezirova džamija predstavlja tipičan primjer islamske sakralne arhitekture na ovim prostorima. Davnašnja želja Odbora IZ- bila da stvori povoljne uslove za vjersko obrazovanje i vjersku edukaciju svih građana a posebno mladih i djece u Gusinju. Jer je svaka vrsta intelektualne aktivnosti, makar bilo i čitanje baleteristike, mnogo bolja i korisnija nego besposleni višesatni boravci po kafanama i kladionicama te besomucnog zurenja u ekrane kompjutera, tv-a i savremenih mobilnih telefona. Upoznavanjem svoje vjere mnogo ćemo doprinijeti sebi i svojoj zajednici, i time izgraditi jedan bitan osjećaj bliskosti sa svim drugim vjerujućim ljudima drugih vjerskih opredeljenja.’’ Presjednik Odbora se u ime Islamske zajednice i u ime Odbora zahvalio svim donatorima koji su pomogli ovaj projekat.
Ovaj projekat su pomogli Fond za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava, koji je odobrio 3500e, Odbor IZ – Gusinje 2500e, kao i naši džematlije- donatori Dervisević Izet koji je donirao cjelokupnu stolariju za Vezirovu džamiju 8000$ te time obuhvatio i stolariju biblioteke kaja izdvojeno iznosi 1200e, kompanija Đurovic donirala je ulazna vrata u iznosu od 600e, kao i Deljanin Ragip sa porodicom televizor u vrijednosti od 700e. Tako da je ovaj projekat ukupno koštao 8500e.
Očekujemo da će realizacija ovog projekta direktno doprinijeti očuvanju i razvoju manjinskih vjerskih i nacionalnih prava. Otvaranje ove biblioteke i čitaonice (sa knjigama koje nisu samo vjerskog karaktera) potreba je koja ima punu vjersku, nacionalnu i društvenu opravdanost. Ova biblioteka pored islamske literature snadbjevena je i najznačajnim historiskim djelima bošnjacke i albanske zajednice, kao i nekim drugim djelima koja afirmisu etnicke posebnosti ovih nacionalnih zajednica.
Odbor IZ Gusinje će nastaviti sa daljim povećanjem bibliotečkog fonda i unapređenjem biblioteke i čitaonice, kako kroz nabavku literature za koju džematlije i građani budu zainteresovani tako za organiziranje različitih edukativnih i drugih progama.
Kako je nosilac projekta Odbor IZ i kako se realizovao u sklopu jednog od najvrednijih islamskih objekata u Crnoj Gori (po historiskoj važnosti), Vezirovoj džamiji, i za predpostaviti je da će održivost ovog projekta postojati i biblioteka u njemu, i da će dok god postoji obavljanje vjerske službe u ovoj džamiji postojati i ovaj projekat inšallah.

20150320_12423320150320_115305 20150320_123100 20150320_123258 20150320_114958 20150320_115014

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.