Otvoren II Međunarodni simpozijum o izučavanju balkanske historije Reis Fejzić: Istina je dug prema bolnoj prošlosti

Obraćanje reisa Fejzića
Obraćanje reisa Fejzića

Podgorica, 30. aprila – Crna Gora i Turska su od davnina usvojile vrijednosti multikulturalnog življenja i suživota za kojima savremeni svijet teži, poručeno je sa svečanog otvaranja II Međunarodnog simpozijuma za izučavanje balkanske historije.

Ministar okoline i urbanizma Republike Turske, Idris Gulluce, prenio je pozdrave i selame premijera Erdogana i naglasio značaj Simpozijuma za afirmaciju zajedničkih vrijednosti i tradicije kroz naučni pristup, kao doprinos uzajamnom razumijevanju i suživotu. Naveo je primjer Istanbula u kojem se nalaze crkva i džamija sa zajedničkim zidom i dvorištem, koje funkcionišu u harmoniji od davnina. Takvih primjera nemamo u Evropi, kazao je on. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je u Crnoj Gori vidio značajan broj spomenika iz Osmanskog perioda i naglasio veoma dobru saradnju između vlada i naroda dviju država. Najavio je unapređenje te saradnje i kroz potpisivanje protokola o saradnji u oblasti turizma i urbanizma sa resornim crnogorskim kolegom, ministrom Branimirom Gvozdenovićem.

Obraćanje ministra Gvozdenovića
Obraćanje ministra Gvozdenovića

Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Branimir Gvozdenović, kazao je da su naučni skupovi ove vrste važni za izučavanje naše historije i tradicije kako bi lakše išli u budućnost. Podsjetio je na odgovorno ponašanje Crne Gore i prijem raseljenih lica u periodu rata, zaključujući da je tolerancija sačuvala mir u Crnoj Gori. Takođe je istakao saradnju Crne Gore i Turske u svim segmentima i pozvao turske investitore da nastave sa ulaganjima u Crnoj Gori. Izrazio je poštovanje i čestitke Turskoj na ekonomskom razvoju koji je ostvarila u zadnjoj dekadi.

U pozdravnoj riječi reis Rifat Fejzić je kazao da je Mešihat Islamske zajednice prihvatio da bude suorganizator ovog skupa, upravo iz želje da doprinese da se o jednoj ovakvoj temi progovori istinito i nepristrasno – jezikom nauke, te kao doprinos ionako dobroj saradnji Crne Gore i Turske. Islam  koji su nam donijele Osmanlije, bio je vjera – izvor duhovnosti za one koji su ga prihvatili, i tolerantan prema drugim vjerama, tradicijama i jezicima, kazao je reis.

On je podsjetio na grandioznost Osmanske civilizacije i na njeno nasljeđe.

– Nažalost, sticajem povijesnih okolnosti, dvadeseto stoljeće, bilo je vakat kada je to nasljeđe potiskivano, marginalizovano, ugrožavano, a u nekim dijelovima Balkana i u potpunosti izbrisano. I pored toga što je to nasljeđe služilo svima i bilo otvoreno za sve, nestajalo je pred naletom onih koji su mislili da hisotrija počinje od njih i njihovog vremena. I što je još žalosnije, sa njima su nestajali i njihovi žitelji, postajući muhadžiri sa vlastite zemlje u kojoj su živjeli stoljećima, kazao je reis. Današnji Balkan i Crna Gora u njemu, dužni su makar istražiti ovo  nasljeđe, i činjenicama ispričati istinitu priču o osmanlijskom vremenu na Balkanu, poručio je reis naglasivši da je Crna Gora u ovom posljednjem navratu ipak sačuvala viševjerski sklad i različitost, te bez većih potresa krenula naprijed.

Zvanice na SimpozijumuSkup, kome je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica iz naučnog, kulturnog i političkog života Crne Gore i Republike Turske pozdravili su i turski ambasador u Crnoj Gori, Mehmet Niyazi Tanilir, prof. dr Šerbo Rastoder, prof. dr Mahir Alkan i dr.

Nakon pozdravnih govora zaslužnima za organizaciju Simpozijuma uručene su zahvalnice, a iz Islamske zajednice dobili su ih reis Rifat Fejzić i Behljulj Kanaqi. Pored Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, u organizaciji skupa uključena su dva univerziteta iz R. Turske, Međunarodni komitet za historijske balkanske studije iz R. Turske, Turski historijski institut, Generalni direktorat za tapije i katastar R. Turske, Institut Yunus Emre, TIKA i ministarstvo okoline i urbanizma R. Turske.

Radne sesije Simpozijuma održaće se 1. i 2. maja, u hotelu City, u Podgorici.

 

Reis razgovarao sa turskim ministrom Gulluceom

Sastanak reisa i turskog ministra
Sastanak reisa i turskog ministra

 

Na marginama svečanosti, reis Rifat Fejzić sastao se sa ministrom okoline i urbanizma Republike Turske, Idrisom Gulluceom, na njegov zahtjev. U jednočasovnom srdačnom razgovoru u VIP salonu hotela Ramada, reis je upoznao gosta sa razvojnim projektima Islamske zajednice i izrazio zahvalnost narodu i Vladi R. Turske na svesrdnoj pomoći. Ministar je izrazio zadovoljstvo saradnjom dviju država i ulogom Islamske zajednice u afirmaciji te saradnje, kao i uvjerenje da će se podrška Republike Turske projektima Islamske zajednici nastaviti istom dinamikom.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Mehmet Niyazi Tanilir.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.