ORGANIZOVAN SVEČANI PRIJEM POVODOM KURBAN BAJRAMA

Sinoć je Reis Islamske zajednice organizovao prijem povodom Kurban Bajrama. Program je počeo učenjem fatihe i minutom ćutnje za žrtve genocida u Srebrnici.

Reis je poručio:

“Kurban Bajram je jedan od dva velika blagdana u Islamskom kalendaru i htjeli smo radost ovog dana da podijelimo i sa Vama.
Svi obredi vezani za ove dane i mjesto na kojem se izvršavaju obredi prepuni su simboličnih poruka koje odišu univerzalnim vrijednostima.


Danas milioni hadžija borave na Arefatu/ visoravni koja se nalazi nedaleko od Meke. Oni s čežnjom iščekuju da posjete Kabu, Bejtullah, Božiju kuću na zemlji. Njihova odjeća na ovom putovanju sastoji se od ihrama, dva bijela prekrivača. Ihrami nam poručuju da Bog ne mari za razlike među ljudima u pogledu rase, nacije, jezika, socijalnog statusa ili obrazovanja. Riječ arefat, kako se i zove mjesto na kojem hadžije stoje potiče od arapskog glagola arefe što u prevodu znači spoznaja.

U kontekstu današnjeg dana, značilo bi da je vrhunac čovjekove pobožnosti spoznaja da je najveći vid služenja Bogu poštovati čovjeka. Zato je i Božiji Poslanik s.a.v.s. rekao „ Hadž je Arefat“. Aludirajući na ovu vrstu spoznaje. Odnosno ako hodočasnik nije spoznao vrhunac i suštinu pobožnosti3 koja se sastoji u poštovanju čovjeka, on nije ni razumio poruku hadža.


Nije slučajno Božiji Poslanik Muhamed s.a.v.s. na posljednjem svom hodočašću, sa istog mjesta na kojem se danas hadžije mole Uzvišenom Bogu, poručio Ljudi, vaši životi, vaša imanja i vaše časti neka vam budu sveti i neprikosnoveni kao što je za sve nas uzvišen i svet ovaj mjesec, današnji dan i mjesto – Arefat na kome se nalazimo, sve dok se ne sastanete s Gospodarem vašim.


U nijednom danu u povijesti ljudskog roda, u jednom trenutk, na jednom mjestu, svake godine toliko ljudi ne ponavlja:
• da je ljudski život svet
• njegov imetak zaštićen,
• a njegova čast neprikosnovena
kao što hadžije ponvljaju na Arefatu.


I nijedan protest na svijetu nije nalik, skupu miliona hadžija, koji svake godine veličaju svetost čovjekovog života i dostojanstva.
Tek kad hodočasnici ponove ove poruke, spremni su posjetiti časni hram- Kabu. Ne priliči čovjeku koji je narušio ljudski život, oštetio tuđi imetak i obeščastio drugog da bude gost u Božijoj kući. Čak i najmanju pomisao na zlo u naredna tri dana hadžije će simbolički kamenovati na Džemaratima, a sve to u cilju da čistih srca, misli i s punim poštovanjem prema svim ljudima i Bogu zakorače u prostor Kabe/Prvog Hrama/bogomolje/ Božije kuće sagrađene na zemlji.”


Osim univerzalnih poruka hadža, Reis se osvrnuo i na pitanje centralne džamije u Podgorici i lokaliteta Hadži Danušine džamije u Bijelom Polju. Poručio je da bi predstavnici vlasti u Crnoj Gori trebali više senzibiliteta imati za pitanja koja su od bitnog značaja za muslimane.


Prijemu su prisustvovali premijer, članovi vlade, predsjenica Skupštine, predsjednik Ustavnog suda, predstavnici sudske vlasti i predstavnici diplomatskog kvora u Crnoj Gori.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.