Održano donatorsko veče za Islamski centar u New York-u

Reis Fejzić na donatorskoj večeri u New York-u
Reis Fejzić na donatorskoj večeri u New York-u

New York – U Astoriji je u nedjelju veče, 20.11.2011. godine  u organizaciji Islamske zajednice i kulturnog centar Plav-Gusinje održano donatorsko veče  “Zajedno za bolje sjutra”.

Zvanični dio programa je otvorio Rizah Čekić, predsjednik Odbora Islamske zajednice i kulturnog centar Plav-Gusinje, koji je između ostalog prisutne upoznao sa istorijatom i budućim planovima džemata.

Ovoj donatorskoj večeri prisustvovao je i uvaženi reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić. Na skupu je bilo prisutno nekoliko imama iz njujorških džemata kao i Rahman ef. Kačar, direktor medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice koji boravi u ovom džematu već mjesec dana.

Reis Fejzić se u svom nadahnutom govoru osvrnuo na neke istorijske činjenice koje se vežu za narod Plava i Gusinja ističući da su sultan i vezir bile dvije najveće funkcije u Osmanskom carstvu, rijetko koje mjesto ima džamiju sultana i vezira a vi u Plavu i Gusinju imate i jednu i drugu. Pored ove dvije znamenite džamije u Plavu i Gusinju ovaj narod zaslužuje i dobar Islamski centar i Ali-pašinu džamiju u New York-u.

Ovoj donatorskoj večeri prisustvali su predstavnici lokalnih džemata, dok su u kulturno-muzićkom dijelu nastupili Rasim Muminović, Senad Laličić, Senad Bektešević i KUD “Behar” iz New York-a. Moderator donatorske večeri je bio predsjedavajući skupstine IABNA Aras Konjhodžić, dok mu je pomoć pružao Amel Kuburović.

I pored trenutne svjetske ekonomske krize, organizatori su uspjeli da prikupe 125.250,00 dolara, koji će biti iskorišćeni za nastavak radova na Centru u Richmond Hill-u u New York-u.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.