Održana svečana akademija povodom prve generacije maturanata medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici

Svečana akademija prve generacije maturanata medrese "Mehmed Fatih"
Svečana akademija prve generacije maturanata medrese "Mehmed Fatih"

Podgorica – U subotu, 2. juna 2012. godine sa početkom u 18 časova u prepunoj sali KIC-a “Budo Tomović” uz prisustvo najviših zvaničnika Crne Gore i Turske održana je akademija povodom završetka prve generacije učenika podgoričke medrese “Mehmed Fatih”.

Svečanoj akademiji prisustvovali su: potpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag, predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, ministar u Vladi Crne Gore Rafet Husović, potpredsjenik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder, ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Emine Birgen Kesoglu, generalni direktor TIKA-e Serdar Cam, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Turskoj dr. Ali Erbas, rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović, predsjednik Turske dijaspore Kemal Jurtnac, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i brojne zvanice i gosti.

Prisutnima su se obratili direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Turskoj dr. Ali Erbas, direktor turske vladine agencije za dijasporu Kemal Jurtnac, podpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag, premijer Crne Gore Igor Lukšić i na kraju reis Rifat ef. Fejzić.

Direktor medrese Rahman ef. Kačar
Direktor medrese Rahman ef. Kačar

“Medresa je ponos svih nas, ona ima ulogu očuvanja principa islama, moralno-etičkih i duhovnih vrijednosti muslimana. Posebno mi je drago da danas imamo priliku prisustvovati najznačajnijem događaju za Islamsku zajednicu i muslimane u Crnoj Gori.

Završetak 38 svršenika Medrese naša je nada u bolje sutra. Oni će biti čuvari našeg identiteta koji se temelji na vjeri, kulturi i tradiciji, jer samo oni koji su svjesni svojih vrijednosti i vrlina mogu se nositi sa izazovima vremena i prostora u kojem žive i u kojem će sutra raditi i djelovati.

Večerašnja svečanost  predstavlja krunu četvrogodišnjeg školovanja prve generacije medresanata. Kao rukovodilac tima koji se stara o njihovom obrazovanju i odgoju, ponosan sam što ovi mladići pred nama, potvrđuju  uspješnost ovog projekta. Ulaganje u znanje – investicija je u budućnost, a mi smo sigurni da smo uspjeli da proizvedemo obrazovane i zdrave ličnosti

Kao profesor koji mora da ocijeni učenike, tvrdim  da će znanje koje su ponijeli  i odgoj koji su izgradili tokom boravka u Medresi, biti im temelj za dalje školovanje i dobra osnova za život u porodici i društvenoj zajdnici” – rekao je direktor medrese Rahman ef. Kačar.

Potpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag
Potpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag

Potpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag rekao je da je i on kao i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan svršenik medrese i izrazio ubjeđenje kako ovaj tip obrazovnih institucija daje veoma dobre rezultate i kazao da vjeruje da će ova merdesa doprinijeti naučnom, kulturnom i svakom drugom životu Crne Gore.

“Imao sam priliku da često putujem u Somaliju jer naša zemlja pomaže tamošnjem narodu i uvjerio sam se da je tamo najveći problem neznanje. Slična situacija je i u Nigeriji. Vi vidite da Saudijska Arabija ima mnogo nafte, ali sve ostale proizvode uvozi. Njemačka nema nafte, ali je vodeća zemlja u Evropi. Turska nema nafte, ali smo šesnaesta ekonomska sila u svijetu i šesta u Evropi. Naša nafta su ljudi. Mi dosta ulažemo u obrazovanje i zato smo ovdje danas. Ova svjetlost će osvijetliti cijeli Balkan i svijet. Nakon 1912 godine mi ponovo ispraćamo maturante ove medrese. Ovo je istoriski dan i mi smo tu da svjedočimo istoriji”, rekao je Bozdag.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić je uputio najiskrenije čestitke medresantima i izrazio zadovoljstvo što je u prilici da čestita mladim ljudima završetak jedne etape njihovog školovanja.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić
Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić

“Sigurno je da svaka generacija u jednoj školi nosi svoj pečat. Prva ima sreću da se trenutak njenog izlaska iz školskih klupa ubraja u najznačajnije događaje u radu jedne škole. To jeste privilegija, ali i obaveza jer prva generacija utire put narednim. Uvjeren sam da ćete principe ovog društva i škole iz koje ste izašli, koji promovišu suživot, međusobno poštovanje, vrednovanje znanja i ideja imati kao osnovu svog daljeg životnog usmjerenja.

Vi, koji danas izlazite iz školskih klupa, ispisali ste prve stranice svog života. Ogroman životni potencijal je pred vama. Realizacija dobrog dijela tog potencijala zavisi i od društva u kojem živite. Zato crnogorstvo društvo treba da se razvija kao društvo mogućnosti. Društvo koje afirmiše i pruža šansu svima. Uvjeren sam da ćete tu šansu iskoristiti, kao što sam i uvjeren da ćete svojim životnim i profesionalnim opredjeljenjem dati doprinos razvoju i napretku našeg društva.

Znam da sada imate pomiješane osjećaje nostalgije, velikih očekivanja, a možda i neizvjesnosti šta je to što donosi sjutra. Danas već počinjete da pravite iskorak koji znači jedno novo vrijeme, vrijeme u kome morate donositi odluke. Neki od vas će se opredijeliti da traže i započnu posao. Drugi će u skladu sa društvenim i očekivanjima vaših porodica, nastaviti sa daljim obrazovanjem. Ono, međutim, što sam siguran, jeste da su vaši učitelji, nastavnici odgovornim obavljanjem posla prepoznali u vama kvalitete koje posjedujete, ohrabrili vas i naučili kako da ih razvijate i iskoristite i pripremili vas da se bez straha pokažete i takmičite sa konkurencijom.

Pred vama je izbor duhovnog ili svetovnog poziva. Bez obzira koji put odaberete, naša je želja da ga ostvarite u Crnoj Gori. Jedan dio vas će školovanje nastaviti u drugim zemljama, većim dijelom u Turskoj. I mogu slobodno reći kao ’ambasadori’ naše države i naše kulture. Svojim povratkom u Crnu Goru ili angažmanom na nekom drugom prostoru postajete dio mreže koja vezuje ljude i znanje, kulture i vjere.Ali gdje god dođete treba da obogaćujete sebe novim iskustvima i znanjima. Tako bogatite društvo u koje dolazite, ali i društvo iz kojeg ste potekli. Tada svi dobijamo i takvi ste potrebni Crnoj Gori.”  – rekao je premijer Lukšić.

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je rekao da su muslimani Crne Gore ovaj trenutak čekali 100 godina i da je kroz taj period bilo mnogo nepravde.

“Ako se bogatstvo jedne zemlje procjenjuje po tome koliko ima ljudi u njoj koji je cijene, poštuju i vole, onda je Crna Gora sa muslimanima bogata zemlja, jer joj niko nije dao doprinos koliki su joj dali muslimani”, rekao je Fejzić i ispričao događaj iz perioda kada je sultan Mehmed Fatih došao na ove prostore.

“Sultan Fatih je usnio san u kome je vidio trojicu prvih halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju, pa ga je to zainteresovalo i pozvao je poznatog učenjaka tog vremena tražeći od njega da mu objasni san. Učenjak mu je rekao da je san povoljan, ali je neobično što u snu nije bilo četvrtog halife hazreti Omera, što je znak da na ovim prostorima neće biti uvijek pravde”, ovom zanimljivom pričom završio je svoje obraćanje reis Fejzić.

Reis Rifat ef. Fejzić i potpredsjednik Vlade Turske Bekir Bozdag prilikom uručivanja poklona
Reis Rifat ef. Fejzić i potpredsjednik Vlade Turske Bekir Bozdag prilikom uručivanja poklona

Posebnu pažnju prisutnih izazvala je prozivka 4 a i 4 b odjeljenja maturanata, koje su izvršili razredni starješine Džemo Redžematović i Mujidin Milaimi, nakon čega je podpredsjednik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag medresantima uručio zlatnike, naročito izrađene za ovu priliku.

Reis Fejzić je ovom prilikom uručio priznanja pojedincima i institucijama.

Svojim nastupom i izvođenjem ilahija na brojnim jezicima, svečanu akademiju je upotpunio hor medrese “Mehmed Fatih”.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.