Održan susret predavača Fikha

seminarPodgorica – Od 6-8. juna 2014. godine Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, katedra za šerijatsko pravo (fikh) u saradnji sa Centrom za napredne studije iz Sarajeva, Centrom za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice i medresom “Mehmed Fatih”, organizovao je u Podgorici susret predavača fikha na temu „Izučavanje fikha na islamskim fakultetima i medresama na Balkanu“.
Cilj susreta bila je razmjena iskustava, upoznavanje sa svjetskim trendovima u ovoj oblasti, uspostava mostova saradnje, te dogovor o mogućim budućim zajedničkim koracima. Susret je okupio profesore, nastavnike i asistente sa fakulteta i medresa iz Sarajeva, Bihaća, Visokog, Travnika, Prištine, Skoplja, te iz grada domaćina Podgorice.
Susret je organizovan u četiri sesije koje su obuhvatale prezentaciju iskustava u oblasti izučavanja fikha na međunarodnom nivou, predstavljanje planova i programa na nivou islamskih fakulteta na Balkanu uz analizu i kritički osvrt na spomenute planove i programe, te prezentovanje iskustava u izučavanju fikha u medresama na Balkanu. Kroz diskusije koje su se odvijale među prezentacijama iskustava, javile su se ideje koje treba razvijati u narednom periodu. Između ostalog, istaknuta je potreba da se intenzivira rad na udžbenicima, te da se udžbenici prezentiraju u regionu. Također je pokazan interes za dovođenjem stručnjaka iz oblasti fikha van područja Balkana, ali i da se dostupnom učini literatura ne samo na jezicima Balkana već i šire.
Drugi dan susreta predavača fikha bio je rezervisan za posjetu Odborima islamske zajednice na crnogorskom primorju, gdje su učesnici imali priliku posjetiti novootvoreni Islamski kulturni centar u Starom Baru i staru jezgru grada Ulcinja gdje je uz samu morsku obalu smještena obnovljena Džamija pomoraca.

IMG_6103 IMG_9414i IMG_9472i IMG_9474i IMG_9496i

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.