Obilježena noć Lejletul – Kadra u Podgorici

20140723_223938Podgorica, 23. Jul, 2014. – U Osmanagića džamiji je obilježena 27. noć, jedna od noći koju muslimani širom svijeta obilježavaju kao noć Lejletul – Kadr. Džamija je bila puna vjernika i vjernica. Na teraviji su bili predstavnici Islamske zajednice, reis Rifat ef. Fejzić i direktor ureda za odnose sa inostranstvom Omer ef. Kajoshaj. Imam Osmanagića džamije Ismail ef. Dacić, je nakon jacije namaza najavio da će reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić održati predavanje. U svom predavanju reis je govorio o noći koja je vrednija od hiljadu mjeseci, a to je upravo noć Lejletul – Kadr. “Mi ne tvrdimo da je sigurno 27. noć upravo ta noć. Mada većina uleme je stanovišta da jeste. Riječ Lejletul – Kadr ima 9 harfova, a u suri “Kadr” se ova riječ pominje 3 puta,kad se to pomnoži aludira na broj 27, odnosno 27. noć., navode neki mufesiri. Poslanik a.s. je podsticao muslimane da se trude, tako da im nije htio otkriti koja je tačno noć, ali im je okvirno oporučio da je u zadnjoj trećini Ramazana, da bi je tražili i da bi ibadete što više činili” istakao je reis Fejzić u svom vazu nasihatu. Još se osvrnuo na stanje muslimana u svijetu i ukazao da trebamo biti jedinstveni i da mi kao mala zajednica ne možemo globalno učiniti mnogo, ali možemo učiniti dosta, možemo dove upućivati. Bićemo pitani za svoje stanje, tako da treba da počnemo mijenjati svijet od nas samih.
Ismail ef. Fikir je proučio hatmu u ovom mjesecu za duše naših predaka koji su živjeli na ovim prostorima i čijim smo sebetom mi sada ovdje i uživamo blagodati vjere.
Nakon teravije je Teufik Yucesoy,koordinator Dijaneta u Crnoj Gori, proučio dovu za muslimane u Gazi,a džemat je aminovao.

 

20140723_223648

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.