Noć Lejletu-l-Kadr obilježena i u Bijelom polju

Prof. Amer ef. Šukurica
Prof. Amer ef. Šukurica

Bijelo Polje – Povodom Lejletu-l-Kadra, sinoć 06. septembra 2010. godine u Velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju, upriličena je ramazanska akademija pod nazivom „Noć Kadra“. Pred preko pet stotina gledalaca, najprije je nastupio hor Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje „Firdews“, sa nekoliko salavata i milozvučnih ilahija, da bi se prisutnima nakon toga obratio predsjednik Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje, prof. Amer ef. Šukurica.

Prof. Šukurica se prisutnima zahvalio na prisustvu, te govoreći o vrijednostima noći Kadra, pomenuo, pored nebrojenih blagodati i blagodat Kur’ani-Kerima. Ova blagodat je vijekovima tvorila graditeljsku civilizaciju koja je donijela dobro čitavom čovječanstvu. Oni koji su dobijali uputu, odlikovali su se veličanstvenim svojstvima, bili nosioci i širitelji svjetla i napretka, za razliku od onih koji su bez upute lutali. Prof. Šukurica je muslimane Bijelog Polja pozvao da, kao i do sada, za dobrobit Islamske zajednice budu uvijek na pravom mjestu – uz svoju zajednicu, ali i da tu budu uvijek u pravo vrijeme. Time će najbolje pomoći Islamskoj zajednici u projektima koji joj predstoje, od kojih je najbitniji izgadnja centralne dzamije u gradskom jezgru.

Nakon njega, hor Firdews je sa još nekoliko ilahija napravio uvod obraćanju glavnog imama, prof. Enisa ef. Burdzovića. On se sa nekoliko preporuka, obratio prisutnima, napominjući da je mjesec ramazan jedna milost, koja se blizi kraju, ali da su muslimani u toj milosti dobili još jednu, a to je milost Kur’ana, koja ostaje da traje i nakon ramazana. „Tu smo večeras, da našem Gospodaru damo riječ, da će mo i nakon mubarek mjeseca ramazana ostati vjerni i vezani za Allahovu riječ – Kur’ani kerim. Akademija je završena briljantnim izvođenjem još nekoliko ilahija od strane hora Firdews, koji je svojim obnovljenim sastavom i poletnošću plijenijo oduševljenje publike.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.