HAFIZ SALIH EF. GAŠEVIĆ, ŽIVOT I DJELO – UTICAJ MEVLUDA NA ŠIRENJE ISLAMA

Danas je u zgradi Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori održan naučni skup na temu “Hafiz Salih ef. Gašević, život i djelo i uticaj Mevluda na širenje Islama i nacionalnog identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori i šire.

Na samom početku skupa imali smo priliku da čujemo odlomke iz Mevluda Saliha Gaševića koje je interpretirala Selmedina Čekić, nakon toga prisutnima se obratio koordinator projekta Džemal ef. Dacić koji se zahvalio učesnicima na odazivu, Islamskoj zajednici koja je prepoznala važnost ovakve aktivnosti i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore uz čiju podršku je projekat i realizovan, ispred Fonda prisutnima se obratio direktor Fonda Emir Dacić.

Nakon Džemala ef. Dacića, prisutnima se obratio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić koji je skup zvanično proglasio otvorenim.

Aktivnost se odvijala kroz tri sesije nakon kojih su izlagači imali priliku da otvore diskusiju i razgovaraju o temama vezanim sa Saliha ef. Gaševića, njegov život i djelo.

U aktivnosti je učestvovalo 14 izlagača:

Mr. Emrah Seljaci
Mr. Afan Latić
Mr. Hasan Hasić
Azra Jasavić
Prof. dr. hfz. Elvir Duranović
Mr. hfz. Bajram Dizdarević
Haris ef. Murić
Mr. Haris Dubravac
Mr. Ali Bardi
Emina Hodžić Knežević
Suljo Mustafić
Mr. Sait Šabotić
Dr. Behljulj Kanaqi
Alija Kujović

Nakon završenih izlaganja i diskusije na pomenutu temu učesnicima je sertifikate dodijelio pomoćnik reisa za Da'vu i obrazovanje Rahman ef. Kačar.

Moderator programa bio je Ismail ef. Dacić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.