Nakon reagovanja Islamske zajednice, Monstat ispravio pogrešku u rezultatima popisa

Monstat - Popis 2011
Monstat - Popis 2011

Podgorica – Nakon rezultata Popisa stanovništva 2011. godine,  Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, reagovao je na pogrešku počinjenu ovom prilikom, kojom se u rubrici koja tretira vjeroispovjest, za pripadnike Islama tretiraju dva modaliteta pripadnosti “muslimanska” i “islamska”. Reis Rifat ef. Fejzić je tom prilikom u Reagovanju naglasio da će se Islamska zajednica ograditi od rezultata Popisa, ako ova pogreška ne bude korigovana. O ovom pitanju, reis Fejzić je razgovarao i sa premijerom Igorom Lukšićem, i napor Islamske zajednice je naišao na pozitivan prijem i razumijevanje. Na adresu Mešihata Islamske zajednice, reisu Fejziću je od strane direktorice MONSTAT-a, mr. Gordane Radojević, upućeno obavještenje o ispravci pomenutog propusta.

U dopisu se kaže:

“Poštovani gospodine Fejziću,

Uvažavajući zahtjeve Islamske zajednice u Crnoj Gori, a povodom iskazivanja rezultata Popisa stanovništva 2011. godine, želim da Vas informišem da je Zavod za statistiku 7. februara 2012. godine, objavio detaljne, konačne podatke Popisa stanovništva po opštinama i naseljima. Tom prilikom, smo pojedine modalitete po kojima su podaci bili iskazani, prikazali kao jedan zbirni modalitet (modalitet za vjeroispovjest “muslimanska” i  “islamska” u detaljnim tabelama prikazani su preko jednog modaliteta “islamska”).  Podatke možete preuzeti sa našeg sajta:

Takođe, tokom 2012. godine, Zavod za statistiku planira publikovati konačne podatke popisa knjigom “Atlas Popisa 2012. godine”, u kojoj ćemo za iskazivanje raznih modaliteta koji se odnose na islamsku vjeroispovjest iskazati kao jedan modalitet “islam”.

Za dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju. 

S poštovanjem,

Direktorica
Mr Gordana Radojević”

Ovom prilikom, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, iskazuje zahvalnost premijeru Igoru Lukšiću, na razumijevanju i pordšci u otklanjanju ove pogreške, MONSTAT-u na čelu sa mr. Gordanom Radojević, kao i NVO Građanska Alijansa na njihovom interesovanju povodom ovog slučaja. Iskreno vjerujemo da se ovakvi previdi neće dešavati u budućnosti.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.