Nagrađeni polaznici mekteba u Pljevljima

Haris Kulosmanović najbolji polaznik mekteba
Haris Kulosmanović najbolji polaznik mekteba

Pljevlja – U povodu završetka prvog polugodišta za polaznike mekteba, prostorijama Rizvam-čauš džamije u Pljevljima upriličena je svečanost, kojom prilikom su polaznicima vjerske pouke i podijeljene prigodne nagrade. Odbor Islamske zajednice Pljevlja je obezbijedio skromne paketiće sa slatkišima, najmlađi polaznici su dobili ilmihale za prvi stupanj vjerske pouke, a stariji su dobili prigodne knjige sa islamskom tematikom.

Ovaj put su za najbolje polaznike vjerske pouke, kao i za odličan uspjeh u osnovnoj školi uručene tri novčane nagrade. Nagrađeni su: Haris Kulosmanović, Alija Šabanović i Amsal Kalajdžija. Najbolji polaznik mekteba Haris Kulosmanović pohađa sedmi rared osnovne škole „Salko Aljković“ i svo vrijeme bilježi samo petice. Nikada još nije dobio četvorku. Prije četiri  godine je naučio arapsko pismo a često puta bude mujezin džumi namazu i na teravijama.

Novčane nagrade su dar Pljevljaka hadžije Džavida Hadžavdića iz Zagreba, koji je dio imetka izdvojio za najbolje učenike kao i za polaznike mekteba slabijeg materijalnog stanja. Ovaj biznismen je poznat po nesebičnom pomaganju brojnih humanih akcija, gotovo redovno pomaže rad Odbora islamske zajednice u Pljevljima, a jedan je od značajnijih donatora prilikom sanasije Husein pašine džamije. Hadžavdić je obezbijedio novčane nagrade za najbolje polaznike mekteba u narednih šest mjeseci, koje će biti uručivane na kraju mjeseca.

Polaznici mekteba su pripremili i prigodan program kojim će se predstaviti na tradicionalnom Mevludu povodom rođenja poslanika Muhammeda a. s.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.