Na Ahiret je preselio Šaćir ef. Smailović

Dugogodišnji imam u Podgorici Šaćir ef. Smailović preselio je na Ahiret 13.04.2021. godine u Sarajevu. dženaza će se obaviti sutra 15.04.2021. godine u 09:30 na groblju Vlakovo u Sarajevu.

Šaćir Smailović, rođen je 1937. godine u selu Bojke kod Ulcinja. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu. Školovanje je nastavio u „Alaudin“ Medresi u Prištini, a diplomirao je u „Gazi Husrev-begovoj“ Medresi u Sarajevu.
Prvo zaposljenje dobio je u Bukovici kod Pljevalja. U tom džematu radio je od 1960. do 1967. godine kada je premješten za imama džamije u Bijelom Polju, na kojoj dužnosti ostaje do 1980. godine. Iste godine premješten je za imama „Starodoganjske“ (Skender-čauševe) džamije u Podgorici, u kojoj je radio do svoje penzije.
U toku službovanja u Bijelom Polju obavljao je dužnost vjersko-prosvetnog referenta i sekretara Odbora.Vanredno je studirao na Pedagoškoj akademiji u Đakovici, na grupi istorija i geografija i diplomirao 1977. godine. U više mandata bio je član najviših organa Islamske zajednice u Crnoj Gori, član Starješinstva, Sabora, u dva mandata, sekretar Udruženja ilmije CG i član Sabora Islamske zajednice u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a uoči rata u BiH bio je izabran za člana Rijaseta Islamske zajednice u SFRJ. Preveo je sa bosanskog na albanski jezik knjige “Priprema za dan povratka“ i „ Islamska ličnost u svijetlu Kurana“ i “Svećenikov put u islam” Hadž je obavio 4 puta. Nakon penzionisanja napušta Podgoricu i odlazi u Sarajevo gdje provodi posljednje dane svoga bogatog života.

Neka mu Allah podari Džennet a porodici sabur.

3 komentara na “Na Ahiret je preselio Šaćir ef. Smailović”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.