Mustafić: Iznenađeni smo Vojvodićevom izjavom

Suljo Mustafić
Suljo Mustafić

Bar – U Islamskoj zajednici (IZ) u Baru začuđeni su reakcijom ugostitelja Miloša Vojvodića, koji je nedavno verbalno napao komunalne službenike i rekao im da kontrolišu džamije, a ne njegov kafić. Izjava našeg sugrađanina i ugostitelja nije primjerena situaciji, niti gradu Baru, rekao je Mustafić.

“Smatramo da izjava našeg sugrađanina i ugostitelja, ako je dobro medijski prenešena, nije primjerena situaciji, niti gradu Baru u kome je trećina stanovnika islamske vjere”, navodi se u .saopštenju IZ koje potpisuje predsjednik Suljo Mustafić.

Načelnik komunalne policije u Baru rekao je medijima da je Vojvodić komunalcima koji su pokušali da prinudno zatvore njego kafić “West Village” rekao: “bolje bi bilo da kontrolišete džamije, vi ste niko i ništa, mogu vas kupiti za pet eura, majmuni'”.

Mustafić kaže “da s dobro zna da su islamski vjernici uvijek bili na strani tolerancije, uvažavanja različitosti i poštovanja zakona, čak i onda kada su, u Baru, bili u manjini u takvom opredjeljenju”

“Barske džamije su uvijek bile mjesta okupljanja miroljubivih i strpljivih ljudi, uvjerenih da su, isto koliko i molitva, važni dobročinstvo i pažnja prema svojim komšijama drugih vjera i nacija”, saopštio je Mustafić, poslanik Bošnjačke partije.

Islamska zajednica ne drži kafane

“Pogotovo to nije u duhu poruka koje treba upućivati prema ljudima u ovim blagim danima Kurban- Bajrama, kada su islamski vjernici posebno posvećeni ispunjavanju svojih vjerskih dužnosti, a jedna od njih je dijeljenje imetka i bajramske radosti sa svim ljudima dobre volje”.

Mustafić je rekao da je rad Islamske zajednice u Baru veoma  transparnetan, kako u obrednom smislu, tako i u njenom poslovanju, te ne krši zakon, niti uzurpira bilo čija prava.

“Štaviše, imovina Islamske zajednice, odnosno vakuf, u značajnoj je mjeri uzurpiran što od pojedinaca, što od strane poslijeratnih državnih komunističkih vlasti, za šta postoji precizna evidencija i zahtjevi za povraćaj i restituciju”.

Dobro je poznato, kaže Mustafić, da se Islamska zajednica ne bavi ugostiteljstvom, niti ima kafane, niti na svom, niti na tuđem zemljištu.

“Pa zbog toga nije i ne može biti predmetom pažnje Komunalne policije, niti bilo koje druge službe te vrste”, piše u.saopštenju.

Izvor: www.vijesti.me

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.