Mukabela propraćena video projekcijom

Mukabela u džamiji Sultan Murat II u Rožajama
Mukabela u džamiji Sultan Murat II u Rožajama

Rožaje – U džamiji Sultan Murat II je već mjesec dana unazad u organizaciji Odbora Islamske zajednice Rožaje, otpočela heftična mukabela Kur’ana, jedinstvena po tome što je učenje propraćeno video projekcijom pa je kao takva jedinstvena na ovim i širim prostorima.

Učenje Kur’ana i rad po njemu obaveza je svakog muslimana. Kur’an je Knjiga od koje se insan nikad ne može zamoriti, pa, kao takav, vjekovima ne prestaje biti inspiracija ljudima. Njegove poruke i pouke su univerzalne, važe i aktuelne su uvijek i u svakom vaktu i tako će biti do Sudnjeg dana! Svaki musliman je u obavezi da Kur’an čita sa razumijevanjem, a za razumijevanje te obaveze postoje različiti načini.

Džamiji Sultan Murat II u Rožajama
Džamiji Sultan Murat II u Rožajama

Ljudi često pitaju: “Kako da čitam Kur’an? Kako da razumijem i shvatim njegove ajete?”. Postoje mnogi načini. Jedan od njih je svakako da se ljudi, odnosno džemat, sakupe u određeno vrijeme, na određenom mjestu na kojem će učiti, tumačiti, družiti se i napajati svoja srca ajetima iz Allahove, subhanehu ve te’ala, Knjige.

Ovakva interaktivna tj. audio-vizuelna metoda, kod koje se vizuelno, čitanjem i gledanjem u ajete i prevod njihovog značenja na prezentaciji, i slušanjem Kur’ana prati njegovo učenje, samo je još jedna u nizu načina da ljepota Kur’ana i njegovo slušanje, njegove neiscrpne pouke i poruke koje se pri tom čuju i vide ostavljaju na srce insana poseban utisak i doživljaj.

Na mukabeli se uči pola džuza, a nakon učenja džematlije su u prilici da čuju i tefsir (tumačenje) ajeta. Mukabela se održava ponedeljkom nakon jacije namaza u džamiji Sultan Murat II u Rožajama, a učač i njen inicijator je prof. hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Dino Hot

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.