Muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Ali Šejh osudio proteste u Egiptu

Abdulaziz Ali Šejh, muftija Saudijske Arabije
Abdulaziz Ali Šejh, muftija Saudijske Arabije

Saudijska Arabija – U svom džumanskom obraćanju vjernicima, jučer, 04. februara 2011 godine, muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Ali Šejh, najoštrije je osudio proteste protiv Vlada u Egiptu, Tunisu i drugim arapskim državama. Ove osude objavile su danas saudijske novine El-Wetan, a prenijela i turska novinska agencija Anadolu Ajans. Muftija je naglasio da se radi o „protestima planiranim radi razbijanja arapskih islamskih zemalja, da bi time od jakih i velikih zemalja postale male i zaostale državice.“

Saudijski muftija je proteste protiv višedecenijskog represivnog režima u Egiptu ocijenio kao lažne i zločinačke, čiji je cilj udar na ummet i razbijanje njegove vjere, vrijednosti i morala.

Ovakvi komentari saudijskog muftije očituju brigu o sudbini vladajuće saudijske kraljevske porodice, te strah da se isti oslobodilački scenario ne ponovi u Saudiji i ostalim zalivskim zemljama. Ciljeve oslobođenja od nasilničkog režima, za koje je Hasan el-Benna, osnivač pokreta Muslimanska braća dao svoj život, šejh Abdulaziz ocjenjuje kao: „Vatru potpaljenu u brojnim državama, od strane neprijatelja islama, sa ciljem širenja otrova i zla u arapskom ummetu“.

Za razliku od njega, šejh Jusuf el-Karadawi u direktnom telefonskom uključenju prvog dana protesta, posredstvom nezavisne Al-Džezira televizije pružio je podršku protestima egipatske omladine i Muslimanske braće, te kompletnom egipatskom narodu.

Poslije Karadawija, prvi državnik koji je pozvao egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se povuče je turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.