Ministar Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh posjetio medresu i sesatao se sa istaknutim djelatnicima političkog i javnog života muslimana u Crnoj Gori

Ministar za Islamska pitanja u Vladi Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh posjetio je medresu Mehmed Fatih i u pratnji reisa Islamske zajednice Rifat ef. Fajzića se sastao sa najistaknutijim predstavnicima javnog i političkog života muslimana u Crnoj Gori.

Reis Rifat ef. Fajzić u svojstvu domaćina se obratio prisutnim gostima i istakao da “Islamska zajednica i muslimani u Crnoj Gori nemaju, kao neki drugi, rezervnu domovinu, niti bilo koga drugoga na koga se mogu osloniti u odbrani i zaštiti svojih interesa osim na prijatelje unutar političkog i javnog života Crne Gore. Sada imamo još jednog prijatelja, a to je Kraljevina Saudijska Arabija. I juče potpisani ugovor i memorandum o saradnji, između ostaloga, podrazumjeva, kao što sam to juče i kazao nakon potpisivanja, nije samo ugovor o podršci Islamskoj zajednici. To je i jedan od mostova uspostave saradnje između dviju država. I time želimo pokazati da smo mi, muslimani, prijatelji ove države.”

Ministar Abdul-Latif, zahvalivši se na dobrodošlici, istakao je da njegova posjeta ima dva cilja. Prvi je pomoć u promociji vrijednosti naše vjere, a drugi je uspostavljanje osnova za buduće odnose dviju država.
” Raduje me što sam u prilici da vam prenesem najiskrenije pozdrave od kraljevske porodice i naroda Saudijske Arabije i njihove želje za prospretitetom i napretkom vaše države. Uspostavom ove vrste kontakata cilj nam je, između ostaloga, i pomoći u promociji najviših vrijednosti naše vjere. I na tom putu smo krenuli prevashodno od sebe. Očistili smo naše redove od svih vrsta radikalizma i oprečnih tumačenja vjere. Time smo stekli uslove da implementaciju poruka naše vjere širimo i izvan granica naše države.
Kraljevina je u poslednjih nekoliko godina u mnogome se otvorila prema svima. I to je primjetno…
Želja nam je da pružimo svaki vid podrške muslimanima u Crnoj Gori. A sve u cilju uspostavljanja pravde i jednakosti u državi. Od vas očekujemo da budete najiskreniji prijatelji svoje države, da ulažete svoj trud i kapital ovdje, da budete njeni odani i lojalni građani. Ne smijete dozvoliti da budete teret bilo kome, a samim tim i građani drugoga reda. Dajte svoj puni doprinos čuvanju onih najviših vrijednost društva i promociji istih. Budite oni koji će uspostavljati red i brinuti se za sigurnost drugih. Na tom putu imaćete punu podršku naše države.


Na kraju, ono što želim podijeliti sa vama jeste informacija da prilikom sastanaka sa najvišim dužnosnicima Crne Gore je istaknuta potreba za uspostavom diplomatskih odnosa dviju država i uspostavom direktne avio linije Podgorica-Rijad. A sve u cilju promocije turističkih potencijala vaše države”
Ministar je na kraju svoje posjete medresi uručio novčanu pomoć u iznosu od 50 hiljada eura.

U pratnji ministra danas su medresu Mehmed Fatih posjetili i ambasador Kraljevine u Tirani, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Kraljevine u Sarajevu, direktor kulturnog centra “Kralj Fahd” u Sarajevu, kao i brojni savjetnici i predstavnici državnih medija kraljevine Saudijske Arabije.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.