MEVLUDSKA SVEČANOST U NOVOJ DŽAMIJI U ROŽAJAMA

IMG_0114U povodu mevludi-šerifa cijelog Rebiul-evvela, vjernici cijelog svijeta obilježavaju kroz razne ibadete i sjećaju se dana kada je rodjen Poslanik Muhamed, a.s., isčitavajući razne hvalospjeve o siri i životu najvećeg sina ljudskog roda, donoseći salavate, učeći tekbire, učeći Kur'ani-kerim, praveći slatko, gozbe, dijeleći slatkiše za djecu, šireći selam, osmjehe i bratsku ljubav. Na ovaj način vjernici obilježavaju sve blagdane i važne datume iz historije, pa i ovaj, a to je mevludi-šerif.
Centralna mevludska svečanost u Rožajama organizirana je u nedjelju, 04. 01. 2014. godine, od akšama do jacije namaza u novoj džamiji u našem gradu, džamiji Sadrija Sako Dacić.
Pored prisustva imama koji su proučili jasini-šerif, odlomke iz mevluda, te nekoliko ilahija i svakako salavata i tekbira, program je imao još puno raznih sadržaja. Skupu se obratio direktor medrese “Mehmed Fatih”, Rahman ef. Kačar, te prenio neke od poruka mevluda i okupljanja vjernika na hairu. Kraćim prigodnim vazu-nasihatom obratio se i glavni imam Rejhan ef. Hot, govoreći o ljubavi ashaba prema Poslaniku, s.a.v.s., te kako bi i mi trebali uvećati ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s.
Moderator i domaćin skupa, Amer ef. Dautović, priredio je nekoliko iznenadjenja, te smo pored slatke zakuske, prigodne ovakvim skupovima, čuli i nekoliko recitacija mekteblija koji pohadjaju mekteb u ovoj džamiji.
Takodjer je imam uz pomoć vrijednih džematlija organizirao iznenadjenje za sve polaznike mekteba obezbijedivši svima vrijedne poklone u vidu zimske obuće. Na ovom skupu i nakon njega, svi polaznici mekteba bili su obradovani ovom vrijednom hedijom.
Kroz ovakve dogadjaje naše vjerničke vrijednosti i osjećaj ostat će našim mladim generacijama u sjećanju, te će biti zaštićeni od napasti savremenog društva.

IMG_0115 IMG_0002 IMG_0035 IMG_0045 IMG_0046 IMG_0057 IMG_0058 IMG_0064 IMG_0065 IMG_0066 IMG_0079 IMG_0089 IMG_0103 IMG_0113

1 komentar na “MEVLUDSKA SVEČANOST U NOVOJ DŽAMIJI U ROŽAJAMA”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.