Međunarodna naučna konferencija Ehli sunne ve-l-džema'a – Tradicija muslimana Balkana

_DSC0340U Sarajevu je 14 – 15.juna 2014. godine / 16 – 17. šabana 1435. godine po Hidžri u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana Međunarodna naučna konferencija Ehli sunne ve-l-džema'a pod naslovom Tradicija muslimana Balkana, gjde je učešće uzelo 35 vjerskih autoriteta iz balkanskih zemalja, kao i Turske, Saudijske Arabije i Malezije.
Opšte je poznato da su muslimani Balkana primili islam od ehli sunnetskih imama i takvog ga živjeli ovih 500-600 godina, ali pod uticajem globalizacije, a pogotovo zbog džahilijjeta koji je uslijedio zbog potčinjenog položaja muslimanskih naroda u komunističkim i postkumunističkim zemljama, oni sve više postaju plijen raznih udara na tradiciju ehli sunne ve-l-džema'a, zbog čega je ovo učenje potrebno isticati i ponavljati u svakom vremenu, a posebice ovom vremenu svojevrsne tranzicije za zemlje Balkana.
S obzirom da učenje ehli sunne ve-l-džema'a čuva jedinstvo muslimanskog ummeta, fundamentalni cilj ove konferencije je bio čuvanje jedinstva mulimana Balkana, kroz razumjevanje ehli sunnetskog učenja u svijetlu novonastalih prilika u kojima se oni nalaze, imajući u vidu da je položaj muslimana u zemljama Balkana uveliko različit: u Albaniji i Kosovu čine izrazitu većinu, u Bosni i Hercegovini relativnu većinu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Bugarskoj značajnu manjinu, dok su u Srbiji i Sloveniji muslimani manjina koja danas živi u specifičnom položaju.
Ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori na konferenciji su učestvovali mr. Behlul ef. Kanaqi i Ismailj ef. Husić sa naučno-istraživačkim radom pod naslovom: Hadži Hafiz Sabri Koči (1921-2004) – prvi poglavar Islamske zajednice u Albaniji poslije komunizma i Bajro ef. Agović koji je govorio o Ulozi vjerskih lidera (autoriteta) u očivanju tradicije muslimana u Crnoj Gori.
Ismailj ef. Husić je otvarajući sedmu sesiju konferencije u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa reisom Rifat ef. Fejzićem, u ime koautora rada mr. Behlul ef. Kanaqija koji je zbog poslovnih obaveza boravio u Turskoj, i u svoje lično ime poselamio eminentni skup i izložio najbitnije stavke iz života i djela Hafiza Sabri Kočija. Poseban akcenat je stavljen na Hafizov život u zatvoru, ezan i prvu džumu nakon 23 godine zabrane koju je hafiz predvodio, kao i činjenicu da ga je Institut za objektivna istraživanja uvrstio među 100 najvećih muslimanskih lidera XX vijeka.
Bajro ef. Agović je nakon kratkog osvrta na islamsku zajednicu i tradiciju muslimana Crne Gore, koja je uvijek bila pod znakom srednjeg puta i hanefijskog mezheba, hronološki izložio osnovne podatke o liderima Islamske zajednice u Crnoj Gori od 1878. godine (Salih-efendi Huli iz Ulcinja) do današnjih dana (Rifat ef. Fejzić).

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.