KO JE BIO JAKUB DURGUT? – detalji njegove biografije

Durgut Jakub, rođen 01.10.1959. godine, u zaseoku Ograda (Bukovica), od oca Mehmeda i majke Dževahire. Osnovnu školu ,, Bratstvo i jedinstvo“ završava u Bukovici. Nakon osnovne upisuje srednju školu u Čajniču, republika BiH.

Ratna zbivanja u Bosni 1992. godine ga dovode u Pljevlja, gdje se zapošljava pri Odboru islamske zajednice kao koordinator tadašnjeg ,,Merhameta“, a istovremeno počinje djelovati i kao mujezin u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima, i na tom mjestu ostaje sve do svoje iznenadne smrti.

Jakubova polja interesovnja su bila raznovrsna, posebno ga je zanimalo istraživanje ratnih zločina učinjenih na teritoriji Bukovice, u periodu 1992- 1995 godine, i na tu temu napisao je knjigu pod istoimenim naslovom, u kojoj su objavljena svjedočenja žrtava koje su preživjele torturu.

Posebno sa mnogo volje i mnogo zalaganja je radio na projektu izgradnje kuća porušenih 1992-1995 na teritoriji Bukovice, gdje je kroz svoju NVO “Udruženje građana Bukovice“ u saradnji sa Vladom Crne Gore izgrađeno preko 100 stambenih i pomoćnih objekata za povratnike.

Jakubova volja, upornost i vedrina plijenila je ljude koji su dolazili u kontakt sa njim, a njegova iskrenost i želja da svakome izađe u susret ulijevala je povjerenje ljudima koji su sarađivali sa njim. Jakubova poslednja želja je bila ponovna izgradnja džamije u selu Planjsko, koja je zapaljena 1992. godine, i na tom projektu je marljivo radio.

Posebno snažan i vrlo zahtjevan angažman imao je u toku restauracije Husein- pašine džamije, a radio je i na prikupljanju materijala o pljevaljskim vakufima oduzetih od Islamske zajednice. Bio je dopisnik velikog broja printanih medija i autor mnogobrojnih tekstova publikovanih u ,,Almanahu“.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.