Klanjana dženaza u odsustvu u svim džamijama Crne Gore za stradale rudare u Turskoj

IMG_5264Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori organizovao je petak nakon džuma namaza klanjanje dženaze u odsustvu rudarima, koji su stradali u rudarskoj nesreći u Turskoj. Dženaza u odsustvu se klanjala u više od 130 džamija u Crnoj Gori. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji je predvodio dženazu u Starodoganjskoj džamiji u Podgorici, kazao je da tragedija koja se desila u Somi nije samo bol turskog naroda, već cijelog svijeta.
„Katastrofa koja se desila u rudniku u Somi nije samo bol turskog naroda, već cijelog svijeta i prijatelja Turske. Ovo je vrijeme kada trebamo biti složni. Pojedine zemlje pokušavaju da unutar Turske arbitriraju, da govore o odgovornostima. Prije svega, ovo treba na dostojanstven način ispratiti . Turska je velika zemlja, baš kao i narod u Turskoj. Mi kao prijatelji Turske, kao potomci Osmanlija sa ovih prostora, izuzetno žalimo zbog ove tragedije. Zbog toga smo kao Islamska zajednica odlučili da u svim džamijama u Crnoj Gori, što je negdje oko 130 džamija, klanjamo dženazu namaz za poginule rudare. Molim Allaha da im podari džennet, a njihovim porodicama strpljenje i sabur, a onima koji su povrijeđeni, molim Allaha da im što prije podari zdravlje“, kazao je Fejzić.
Podsjećamo, najmanje 280 rudara je poginulo, poslije eksplozije u rudniku uglja u provinciji Manisa, na zapadu Turske. Turska je u srijedu proglasila trodnevnu žalost, a ambasade Turske širom svijeta otvorile su knjige žalosti. Zastave ove zemlje spuštene su na pola koplja.

IMG_5268

 

 

 

 

 

IMG_5240

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.