Izjava uleme i muftija Balkana o džamiji Al-Aksa

Quds - Jerusalem
Quds - Jerusalem

Sarajevo, 23. april 2012. (MINA) – Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka su blagoslov i mir na našeg vjerovjesnika Muhameda, s.a.v.s., koji je poslan kao milost svim svjetovima, na njegovu porodicu i ashabe. Uzvišeni Allah kaže: – Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga vjernog slugu iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. On, uistinu, sve čuje i sve vidi (Kur'an, 17:1)

Tragom poziva palestinskog muftije da se posjeti Kuds (Jerusalem), a nakon što su se  egipatski muftija Ali Džume i Šejh Habib Ali Zejnul Abidin Al-Džifri odazvali pozivu i posjetili džamiju Al-Aqsā (Al-Mesdžidu-l-aqsā), postupajući po hadisu vjerovjesnika Muhammeda, a.s.., u kojem je rekao: „Nisu preporučljiva teška putovanja osim u slučaju putovanja  radi posjete tri džamije, a to su Kaba (Al-Mesdžidu-l-harām) u Mekki,  ova moja džamije (u Medini)  i džamija Al-aqsā (Al-Mesdžidu-l -aqsā)” –  ulema i muftije Balkana oglašavaju se izjavom u kojoj se kaže:

– Dolje potpisani, ulema i muftije, ne vide nikakvu smetnju da se posjećuje  džamija Al-aqsā u Jerusalemu, jer te posjete koriste  našem Ummetu, štite svetost    Al-Masdžidu-l-aqsā, daju podršku  pravu palestinskog naroda  te oživljavaju pamćenje kod mladog naraštaja o važnosti Bejtu-l-maqdisa protiv nastojanja cionističke ideologije da se islamski identitet Kudus-i šerifa izbriše i zaboravi u korist nasilne judeizacije jednog od tri najsvetija muslimanskog hrama.

– Također ulema i muftije Balkana podržavaju osnivanje Vakuf-katedre Imama Gazalije za izučavanje islama u džamiji Al-Aqsa (Al-Mesdžidu-l-aqsā), pod pokroviteljstvom kralja Hašemitske Kraljevine Jordan, kako bi se time dao islamski naučni i duhovni podsticaj čuvarima Kudus-i šerifa.

– Također, ulema i muftije Balkana pozivaju da se održi konferencija u Jordanu, na kojoj bi se okupila ugledna ulema iz svijeta radi postizanja konsenzusa i zajedničke riječi u traženju najboljeg puta za zaštitu džamije Al-Aqsā (Al-Mesdžidu-l-Aqsā) od otuđivanja i rušenja, a taj put mogu biti organizirane posjete muslimana, posebno uleme, džamiji Al-Aqsa u Bejtu-l-maqdisu.

– Učimo dovu Allahu Uzvišenom da prosvijetli um svim ljudima i da u od Allaha blagoslovljenoj zemlji zavlada mir i sigurnost kao blagoslov za cijelo čovječanstvo!

Potpisnici:

 1. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, vrhovni muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
 2. Naim Ternava, muftija kosovski i Predsjednik Islamske zajednice Kosova
 3. Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
 4. Muamer Zukorlić, glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
 5. Ševko Omerbašić, zagrebački muftija
 6. Nedžad Grabus, ljubljanski muftija
 7. Husejn Smajić, sarajevski muftija
 8. Ejub Dautović, zenički muftija
 9. Edhem Čamdžić, banjalučki muftija
 10. Hasan Makić, bihaćki muftija
 11. Husein Kavazović, tuzlanski muftija
 12. Hamed Efendić, goraždanski muftija
 13. Ismail Smajlović, vojni muftija
 14. Seid Smajkić, mostarski muftija
 15. Nusret Avdibegović, travnički muftija
 16. Mensur Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmije.

www.rijaset.ba

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.