Islamska zajednica u Crnoj Gori i istanbulska opština Bajrampaša – iftar na gradskom trgu u Rožajama, za više od dvije hiljade postača

"Prijateljstvo ne poznaje granice" u Rožajama
“Prijateljstvo ne poznaje granice” u Rožajama

Rožaje – Istanbulska opština Bajrampaša, u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, sprovela je u petak, 27.07.2012.godine veliki iftarski projekat  na gradskom trgu u Rožajama, pod sloganom „Prijateljstvo ne poznaje granice“.

Ovom svečanom iftaru, pored građana Rožaja prisustvovao je veliki broj zvaničnika, rukovodstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, predsjednikom Bošnjačke stranke i ministrom u Vladi Crne Gore Rafetom Husovićem, ambasadorom republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Niyazi Tanilirom, poslanicima Bošnjačke stranke u crnogorskom parlamentu, predsjednikom gradske opštine Bajrampaša, članom parlamenta ove opštine Sulejmanom Sandžakom porijeklom iz Rožaja, predsjednikom opštine Rožaje Nusretom Kalačom i predsjednikom opštine Plav Orhanom Šahmanovićem i brojnim drugim predstavnicima društvenog i javnog života. Kompletnu svečanost je uživo su prenosile turska državna televizija TRT, Tek Rumeli TV, turska televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao i lokalni mediji.

Prediftarski momenti
Prediftarski momenti

Ovom prilikom je posluženo preko dvije hiljade iftarskih obroka, a u nastavku programa, na trgu se okupilo oko šest hiljada ljudi.

Po obavljenom iftaru, jemek dovu na arapskom, turskom i bosanskom jeziku proučio je koordinator Diyaneta u Crnoj Gori, Teufik Muhammed. Potom, riječ je u svojstvu suorganizatora ovog iftara uzeo član opštinskog parlamenta Bajrampaše, Sulejman Sandžak, porijeklom iz Rožaja. On je nakon što je uvažene goste i građane Rožaja srdačno poselamio, čestitao mubarek ramazanske dane i naglasio da je u pripremi ovog iftara sudjelovalo osamdeset turskih aktivista.

Preko dvije hiljade postača na iftaru
Preko dvije hiljade postača na iftaru

„Prenosim vam selame vaše braće iz opštine Bajrampaša, koji će ako Bog da nastaviti da vas se sjećaju i na ovaj i slične načine da vam šalju selame. Jer, iftar nije samo obrok, on je mnogo više od toga, on proizvodi u nama osjećaj vjerničke, bratske bliskosti“, rekao je Sulejman Sandžak.

Nakon njega, riječ je pripala ambasadoru Republike Turske Mehmet Niyaziju, koji je između ostalog rekao:

„Cijenjeni ministre Rafete Husoviću, poštovani reise Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejziću, predsjednici opština, građani Rožaja, esselamu alejkum! Čast mi je da ove iftarske trenutke podijelim sa vama.  Svima želim hairli i uspješan ovaj mubarek mjesec, da ga provedete u zdravlju, rahatluku i zadovoljstvu. Ovaj mubarek mjesec je mjesec druženja, dijeljenja bratstva i zajedništva. Ramazan je ogledalo cjelokupne naše vjere, plemenitog islama. Opština Bajrampaša je već osam godina uspostavila lijepu tradiciju. Njihova tradicija predstavlja most koji spaja Istanbul i Balkan. Nadam se da će ova lijepa tradicija još dugo potrajati. Posebnu zahvalnost dugujemo organizatorima, gospodinu Sulejmanu i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.“

Ambasador Republike Turske
Ambasador Republike Turske

Nakon njega, riječ je uzeo reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić. On je poselamivši skup vratio sjećanje na mračni period kada je vjera proganjana iz javnog života, kada su malobrojni muslimani kojih se reis Fejzić poimenice prisjetio, čuvajući svoju vjeru strahovali hoće li im ko imati klanjati dženazu. U to doba, nepojmljivo je bilo da muslimani Rožaja javno, u ovako impozantnom broju iftare na javnom mjestu. On je naglasio da je Islamska zajednica u Crnoj Gori na vrijeme prepoznala bitnost vlastitog oslanjanja na Tursku, koja je danas ogromna pomoć Islamskoj zajednici, nastavljajući prirodnu i vjekovnu bliskost. „Prošlo je vrijeme mraka i straha, kada je vjera proganjana iz javnog života, i ovo večeras je najbolja potvrda tome. Ovaj iftar svjedoči činjenici koju često ponavljam, da islam nije svijeća koju njegovi neprijatelji mogu puhnuti i ugasiti. Ako pred njime zatvore oči, drugima neće donijeti mrak. Otvorimo oči pred svjetlom svoje vjere“, poručio je reis Fejzić.

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

U nastavku svečanosti, nastupio je hor medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice, izvedbom ilahija, a nakon toga, prikazan je raznovrstan program turskih horskih i folklornih ansambla, kaligrafski krasnopis, a među prisutnima su nakon iftara, odjeveni u tursku tradicionalnu nošnju šetali „sakije“, poioci šerbetom, koji su postače častili tradicionalnim turskim napitkom.

I ako je pola sata prije početka svečanosti padala jaka kiša, iskren nijet organizatora je učinio ovaj skup više nego uspješnim, tako da se na trgu u Rožajama jedva moglo naći mjesta za stajanje. Posebnu zahvalnost, aktivisti opštine Bajrampaša iskazali su glavnom imamu Odbora Islamske zajednice Rožaje, Ernadu ef. Ramoviću, na nesebičnoj podršci u ostvarivanju ovog projekta.
Jemek-doma

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.