Vjerski program povodom vraćanja vakufske imovine u Valdanosu

Medžlis Islamske zajednice u Ulcinju organizovao je vjerski program povodom usvajanja Zakona o vraćanju imovine Valdanosa, u kojem Islamska zajednica u Ulcinju ima oko 92823 kvadratna metra.
 U ovom programu organizovano je učenje Kur'ana, salavata i mevluda u prisustvu gostiju iz različitih društvenih struktura.

Glavni imam Medžlisa I.Z. Ulcinja Ali Bardhi tokom ovog programa rekao je da je ovaj povratak imovine podržan idejom pravde, strpljenja i požrtvovnosti. Objasnio je da prvi vakuf, odnosno veliki vakuf ima 1605 korijena, drugi vakuf ima 318 korijena, a ukupno ima 1923 korijena maslina s površinom od 92 hiljade 823 kvadratna metra.

Prisutnima se obratio i narodni poslanik Genci Nimanbegu, koji je rekao da su ovu nepravdu zakonski okončali poslanici u Skupstini i koji je svim vlasnicima i vjerskim zajednicama cestitao ovu pobjedu, želeći da je koriste u korist zajednice i potrebitih.

“23. juna je stupio na snagu Zakon o Valdanosu, potpisan je i bice upisan u službeni list ako Bog da, 1. jula te time stupa na snagu i započinje postupak povrata imovine. Prvo želim da vam kao vlasniku vakufa, kao Islamskoj zajednici, koristite vakuf za dobro vaše zajednice i siromašnih. Skupština Crne Gore je donijela odluku, ja kao vaš predstavnik, kao vaš izaslanik da govorim u vaše ime u Skupštini Crne Gore, ispunili smo svoju obavezu i svoju dužnost. Očigledno Bog čak i uređuje te stvari na najbolji nacin. Morali bismo znati da su nam život u ovoj zemlji osigurali naši preci, a naši preci su nam dali neke obaveze i te obaveze treba izvršavati časno “, rekao je Nimanbegu.

Prisutnima se obratio i Reis Islamske zajednice Rifat efendi Fejzić, rekavši da je Ulcinj jedno od mjesta koje je doživjelo brojne nepravde, poput oduzimanja i rušenja džamija . Oduzeto je mnogo vakufa i ove nepravde traju dugo.

“Tu su vaši preci, djedovi koji su ostavljali vakuf. Vakuf u Valdanosu ostavili su pojedinci, među kojima su bile i dvije žene kao najveći donatori vakufa kojima sej uci Hatma. “Draga braćo i sestre, svi koji doprinose očuvanju, zaštiti i povratku vakufa, nagradu imaju kao članovi vakufa”, rekao je Fejzić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.