Intervju reisa Fejzića za angenciju Mina

Pogrešno tumačenje islama i nedovoljno poznavanje pojave radikalnog, plodno su tlo za širenje islamofobije, ocijenio je reis Islamske zajednice IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

On je kazao da, iako je fenomen radikalnog tumačenja islama za Islamsku zajednicu predstavljao prijetnju, većina ga nije smatrala društveno opasnim.

“Danas, pod uticajem globalnih medija ulazimo u jednu novu zonu, koja po meni nosi određene rizike. Crno-bijela slika i nedovoljno poznavanje ove tematike stvaraju plodno tlo za širenje islamofobije”, rekao je Fejzić u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da takozvani radikalni islamisti samoproglašeno nastupaju kao glasnogovornici islama, a ekstremna desnica njihov glas širi– kao “glas islama”.

“U takvom ambijentu islam i muslimani se dvostruko zloupotrebljavaju. Mislim da ovaj fenomen zaslužuje jedan zreliji i ozbiljniji pristup kako bi se izborili s njim. Mi u Islamskoj zajednici radimo na osvješćivanju i intenzivnoj edukaciji, te vjerujem da se uspješno nosimo sa ovim izazovima”, naveo je Fejzić.

Prema njegovim riječima, Islamska zajednica u Crnoj Gori je kroz istoriju gradila jedan poseban imidž, nenametljivog i konstruktivnog subjekta u društvenom životu.

“Kontinuirano smo odolijevali vjetrovima destruktivnih ideologija i pred najvećim izazovima za mir, suživot i opstanak različitosti Islamska zajednica nije posustajala. I danas smo promoteri istih vrijednosti, koje su na sreću svih nas preovladale u društvu”, rekao je Fejzić.

On je istakao da su sve glasnija priznanja Islamskoj zajednici za društvenu ulogu koju ima, i smatra da je shodno tome očekivano da krovna institucija muslimana uživa status od posebnog značaja.

“Međutim, moram priznati da to nije uvijek tako. Posebno ističem usamljenost u odbrani od raznih pokušaja destabilizacije i nastojanja da se pravi paralelna institucija”, kazao je Fejzić.

On je rekao da Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa, koji Islamska zajednica ima sa Vladom Crne Gore, normira određena prava, ali i obaveze.

“Mi smatramo da je stabilna Islamska zajednica zajednički interes društva”, naveo je Fejzić.

On je kazao da duže vrijeme postoji tendencija da se mladi ljudi sve više interesuju i iskazuju privrženost vjeri.

“Džamije su pune omladine, koja pored učešća u obredima i učenju o islamu, pokazuje interesovanje i za doprinos razvoju Islamske zajednice. To je ono čime smo posebno zadovoljni jer smo predano radili na stvaranju što boljih uslova za odvijanje vjerskog života”, kazao je Fejzić.

On je naveo da je prema podacima Islamske zajednice svaki treći pripadnik islama u Crnoj Gori, aktivno uključen u vjerski život i rad IZ.

“Kada je riječ o obredu dženaze – sahrane, gotovo da ne bilježimo slučaj da je neki pripadnik islama sahranjen bez vjerskog obreda”, dodao je Fejzić.

On je objasnio da Islamsku zajednicu čine pripadnici različitih nacija, među kojima su najbrojniji Bošnjaci i Albanci i da je u tom smislu IZ kao objedinitelj i nadnacionalna struktura zainteresovana i za njihov socio-ekonomski status.

“Ne mogu a da ne primjetim da je u opštinama gdje dominiraju Bošnjaci prisutan trend iseljavanja, kao posljedica teških uslova za život. Takođe, imamo Ulcinj, grad sa većinski albanskim stanovništvom, koji je najnerazvijenija primorska opština”, ukazao je Fejzić.

On je ocijenio da neravnomjeran razvoj podstiče nezadovoljstvo i da je to nešto čime se treba baviti cijelo društvo i državni sistem, a ne samo nacionalne partije.

Fejzić je kazao da su u IZ imali ozbiljna očekivanja u vezi sa regulisanjem slobode vjeroispovijesti.

On je objasnio tu prvenstveno misli na jasno razgraničenje djelokruga nadležnosti između države i vjerskih zajednica u skladu sa principom odvojenosti vjerskih zajednica od države i poštovanja njihove autonomnosti.

“U potpunosti uvažavajući pluralizam smatramo da u Zakonu treba deklarisati istorijsko trajanje i utemeljenje tradicionalnih zajednica. Uostalom, to je bila praksa koja se zadržala i u regionu”, smatra Fejzić.

On je ponovio da IZ najviše brine jeste izostanak rješenja o povraćaju imovine koja im je oduzeta.

“Umjesto toga, u Nacrtu se nude rješenja koja bi mogla ići u pravcu daljeg oduzimanja imovine, odnosno prava svojine. IZ nije rekredencijar već legalni i legitimni vlasnik svoje imovine. To mora i ostati”, rekao je Fejzić.

On je ponovio da i naziv zakona nije prihvatljiv “jer mi nema vjeroispovijest, već samo vjeru”.

Fejzić je kazao da nije upoznat kakav je bio stav Venecijanske komisije u vezi sa tim zakonom.

“Još nemam informacije da se o tome izjasnila Venecijanska komisija. Duboko sam uvjeren da smo predočili jake argumente i da će stav Venecijanske komisije ići u prilog našim očekivanjima”, kazao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, uporedo sa najavom Nacrta i javne rasprave stvarala se atmosfera koja nije išla u prilog otvaranju jednog ozbiljnog dijaloga i diskusije.

“Došlo je do polarizacije između dva subjekta – predlagača i Mitropolije Crnogorsko Primorske. U takvim okolnostima IZ se našla kao kolateral, koji bi trebao da se svrsta na jednu ili drugu stranu. Tu ulogu nijesmo željeli da prihvatimo”, poručio je Fejzić.

On je rekao da u IZ i dalje vjeruju u dobre namjere predlagača sa kojim su već radili na Ugovoru o uređenju odnosa od zajedničkog interesa, koji je od zajedničkog interesa.

Mina 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.