Imami iz Plava održali tribinu medresantima

Medresa “Mehmed Fatih“ u Podgorici
Medresa “Mehmed Fatih“ u Podgorici

Podgorica – U ponedeljak 09.04.2012. godine poslije akšam namaza u amfiteatru medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici započet je ciklus predavanja imama Islamske zajednice u Crnoj Gori, koji organizuje Vjersko-prosvjetna služba.

Prvo predavanje u ovom ciklusu, koji će trajati do kraja školske godine, održali su imami iz Plava, Mersid ef. Halilović i Muhamed ef. Cecunjanin. U svom obraćanju Mersid ef. je istakao značaj institucije medrese i kolika su očekivanja muslimana u Crnoj Gori od prve generacije: ” Vi morate da cijenite sve što ova institucija ulaže u Vas, ova Medresa je jedna od najljepših medresa, vaš smještaj nimalo ne zaostaje za hotelskim… sve što profesori, Islamska zajednica ulažu u Vas, morate opravdati i nikada to nesmijete zaboraviti. Vi imate dug, dok ste živi, prema muslimanima u Crnoj Gori.”

Muhamed ef. je govorio kakav treba biti profil učenika, koji završi medresu “Učenik medrese prije svega mora imati samopouzdanje, koje temelji na znanju koje je kroz školu stekao i vjeri kao pokretačkoj snagi, koja daje čvrstinu njegovim ubjeđenjima. Učenik medrese, ma koju funkciju obnašao u društvu treba imati jasnu viziju šta želi u životu da postigne, a to je Allahova naklonost, koja se može postići samo kroz Islam.”

Cilj ovih predavanja nije samo afirmisanje imama u najznačajnijoj obrazovnoj instituciji kod nas, već i upoznavanje učenika sa imamima i njihovim aktivnostima na terenu. Učenici kroz ovaj projekat treba da se osjete sastavnim dijelom zajednice.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.