Ikrar dova za hadžije iz Plava

plavski hadžije
plavski hadžije

Dana  13.10.2012. godine u toploj i ugodnoj atmosferi Redžepagića džamije upriličena je zajednicka ikrar dova za ovogodišnje plavske hadžije.

Nakon akšam namaza program je otvorio prof. Afan. Ef. Latić prelijepim učenjem odlomaka iz Časnog Kur'ana.  
Potom je  Muhamed ef. Cecunjanin poselamio  prisutne džematlije iz plavskih džemata u ime Odbora Islamske zajednice Plav i budućim hadžijama poželio hadž mebrur.

U ime Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Enis ef. Burdžović, vazu-nasihatom obratio prisutnima. On se posebno osvrnuo na najuzvišenije trenutke hadža koji je kruna i vrhunac pokornosti Allahu Uzvišenom. Prvi susret sa Ka'bom, Allahovom kućom, za svakog vjernika je trenutak koji ga odvaja od ovog svijeta. Enis ef. je podsjetio buduće hadžije da posjetiti Poslanika a.s., je počast i davni adet pripadnika njegova ummeta je da kada hadžije odlaze na hadž, oni koji ostaju daju im emanet da prenesu Resulullahu, s.a.v.s., selam od onih koji ga nisu bili u prilici zijaretiti. To što skupina hadžija iz plavo-gusinjskog kraja odlazi na hadž, predstavlja bereket svim stanovnicima ovog kraja.

Nakon toga, glavni imam Odbora ISlamske zajednice Plav, Sinan ef. Latić je proučio ikrar-dovu.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.