GLAVNI IMAM PODGORICE I NIKŠIĆA U POSJETI KRALJEVINI MAROKO

image-b4bf4db9569a418781e6c344f0e16b648caa63db1538b287f44ccef73db0235d-V
Gl. Imam Redžematović prilikom susreta sa Nj.V. kraljem Muhammedom VI u Rabatu

Rabat – Na poziv ministra vakufa Kraljevine Maroko gospodina Ahmeda Tevfika u periodu od 24. juna do 03. jula glavni imam Podgorice i Nikšića, Džemo ef. Redžematović boravio je na tradicionalnoj manifestaciji Durus el-Hasenije. Tokom četvrte sesije predavanja glavni imam  se poselamio sa Njegovim Visočanstvom kraljem Muhammedom VI, kojom prilikom mu je uručio prigodan poklon. Tokom susreta glavni imam Redžematović se zahvalio na pozivu, izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom, hvale vrijednom programu, te naglasio dobre odnose između Crne Gore i Kraljevine Maroka, naročito Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva vakufa i islamskih poslova Kraljevine Maroko. Na kraju se Njegovo Visočanstvo kralj Muhammed VI zahvalio na dolasku i zamolio uvaženog glavnog imama Redžamatovića da prenese srdačne selame i pozdrave svim muslimanima u Crnoj Gori.

Tokom posjete Maroku, a u sklopu cjelokupnog programa, glavni imam za Podgoricu i Nikšić je održao predavanja na Džamiatu-l-Qarewiyyin u Fesu, zvanično najstarijem univerzitetu na svijetu, te u džamiji Hassana II u Casablanci, inače najvećoj džamiji u Africi, a potom u džamiji u Selau. Ovom prilikom najsrdačnije se zahvaljujemo NJ.E. ambasadoru Kraljevine Maroko, Abdullahu Zagouru koji je omogućio posjetu ovoj velikoj zemlji i manifestaciji.

Na poziv predstavnika Ministarstva vakufa, glavnim imam je gostovao na državnoj televiziji As-Sadisa gdje je govorio o muslimanima u  Crnoj Gori i u Evropi.

 Šta su Durus el-Hasenijje (الدروس الحسنية)

Durus el-Hasenijje su dersovi koji se tokom mjeseca ramazana održavaju u prisustvu njegovog visočanstva, Zapovjednika vjernika u Kraljevini Maroko (Muhammeda VI). Dersovima prisustvuju odabrani učenjaci, šejhovi, daije, učači Kur'ana, mislioci i intelektualci iz Maroka i drugih država a njima aktivno predsjedava kralj. Kralj Hassan II je 1963. godine prvi put organizovao Durus el-Hasenijje a tradicionalno se održavaju od inauguracije prvog marokanskog parlamenta.

Historijat

Džamija Hassana II u CasablanciDurus el-Hasenijje smatraju se isključivo marokanskim običajem jer ga niko drugi od islamskih i arapskih zemalja ne praktikuje. Na taj način kraljevska palata u Rabatu ali i u drugim gradovima Kraljevine postaje ramazanska džamija u kojoj su pozvani islamski pravnici i istraživači da putem metodološke studije održe predavanja koja tretiraju probleme, izazove i interesovanja islamskog ummeta te ponude mudra i umjerena rješenja. Prije institucionaliziranja ovih dersova kralj Hassan II se pribojavao vesterniziranih ideologija i njihove štetnosti po islamsko-arapski svijet, ali sa druge strane bio je, također, svjestan pogubnosti komunističko-ateističkih strujanja u marokanskom društvu što ga je podstaklo da ustavom legitimiše islam kao državnu religiju u Kraljevini Maroko. Ustavom je određena titula emiru-l-mu'minina koju nosi suveren. To je otvorilo put kralju Hassanu II da artikuliše vjerska pitanja kroz organizovanje Durus el-Hasenijje tokom mjeseca ramazana. Putem njih se vratio status učenjaka i islamskih pravnika koji im pripada te njihova aktivna uloga u očuvanju ummeta i revitalizaciji naučnog minbera koji aktivno djeluje na konsolidaciji islamskog saffa i slamanju fitneluka koji su infiltrirani u marokansko, ali i cjelokupno muslimansko društvo. Durus al-Hasenijje otvaraju vrata svim učenjacima i profesorima bez obzira na njihovo mezhebsko i intelektualno opredjeljenje, bilo da su sunnije ili šiije, ili, pak, ibadije, kao što otvara vrata i sufijskim šejhovima.

image-29bd7dd06b65e711b37b456505ce4acebc7d940b27dcb46f6832d43328d9aa0b-V
Gl. Imam Redžematović na gostovanju na državnoj televiziji As-Sadisa

Auditorijum

Da prisustvuju ovim dersovima pozivaju se najveće ličnosti u Maroku; načelnici, savjetnici, generali, ministri, predsjednici parlamentarnih grupa, službenici ministarstava, predsjednici naučnih savjeta, dekani i rektori univerziteta, kao i brojni naučni i kulturni djelatnici, mislioci i intelektualci, te članovi diplomatskog kora islamskih i arapskih zemalja koji su akreditovani u Maroku.

Protokol dersova

Prije predavačevog uspinjanja na minber, uobičajeno je da poznati učači iz Maroka ili drugih država uče Kur'an. Nakon što kralj uđe i poselami prisutne planirani predavač za taj dan započne svoj ders pred njim i izlaganje traje od 50 do 60 minuta. Ovi dersovi se direktno prenose na domaćim radio i TV kanalima.

image-a6a2c5db36a6700c3028b65f11820cc21c10d398944defb282905318594cebf7-V
Gl. Imam Redžematović uručuje skroman poklon, suvenir Husein Pašine džamije, NJ.V. kralju Muhammedu VI

Gosti

Tokom Durus el-Hasenijja na minber su se govorili mnogi elitni učenjaci i pravnici. Navest ćemo najpoznatija imena: Ebu E’ala el-Mevdudi, šejhovi al-Azhara, Džadulhakk Ali Džadulhak, mudžahid-šejh Abdulfettah Ebu Gudde, šiijski zapovjednik, imam Musa el-Sadr, generalni sekretar Rabite dr. Abdullah bin Abdulmuhsin el-Turki, šejh Ebu Hasan el-Nedvi, šejh Mutevelli el-Ša'ravi, šejh Seid Ramadan el-Buti, šejh Muhammed el-Habib Belhudže, bivši ministar vakufa Sudana, dr Isam Ahmed el-Bešir, šejh Subhi Salih, šejh Jusuf el-Karadavi, dr Abdussabur Šahin, šejh Muhammed Sejjid Tantavi, šejh Abdullah bin Bejjeh. Od poznatih učenjaka Maroka učešće su uzeli Mekki el-Nasiri, Allal el-Fasi, šejh Abdullah Kenun, pravnik al-Rihali el-Faruki, dr Ahmed el-Tevfik, dr Abdulkebir Alevi el-Medgari, Muhammed el-Erzak, šejh Gazi el-Husejni, dr Lisanu el-Hak, dr Muhammed Jusuf, dr Ahmed Ibari, Ferid el-Ensari, Mustafa ibn Hamza, dr Faruk el-Nebhan, i dr. Iz Crne Gore ovoj manifestaciji nekoliko puta prisustvovao je i reis u penziji Idris ef. Demirović.

dr Veddad el-Ajduni prilikom dersa pred NJ.V. kraljem Muhammedom VI
dr Veddad el-Ajduni prilikom dersa pred NJ.V. kraljem Muhammedom VI

Durus el-Hasenijje se za vrijeme kralja Muhammeda VI odlikuju po tome što se po prvi put na minber ispela žena Redža’ el-Nadži el-Mekavi. Ove godine ta čast je pripala mladoj alimi dr Veddad el-Ajduni na temu “Idžtihad između šerijatskih normi i savremenih potreba” (الاجتهاد بين ضوابط الشرع و مستجدات العصر).

Manifestacija Durus el-Hasenijje je dobra prilika da pravnici iz raznih drugih država drže dersove i predavanja u raznim džamijama, univerzitetima i organizacijama koje rade pod nadzorom Ministarstva vakufa, bilo da su u glavnom gradu Rabatu ili drugim gradovima poput Daru-l-bejda, Fesu, Meknasu, Selau, i dr. Oni su, također, u prilici da posjete određena historijsko-kulturna mjesta, ili da prisustvuju određenim vjerskim svečanostima poput Lejletu-l-Kur'ana koju organizuje Ministarstvo vakufa na kojem se biraju najbolji učači Kur'ana podijeljeni po oblastima i kategorijama učenja.

Džamija Qarewiyyin - zvanično najstariji univerzitet na svijetu
Džamija Qarewiyyin – zvanično najstariji univerzitet na svijetu

Durusu-l-hasenijje su dobra prilika i sezona činjenja dobrih djela u okrilju ramazanskog berićeta i milosti. Neka Allah nagradi onoga ko na njih poziva i ko ih organizuje.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.