“Gaza – test čovječnosti” tribina i performans u Podgorici

Učesnici performansa u ulici Slobode u Podgorici
Učesnici performansa u ulici Slobode u Podgorici

Podgorica – 25.11.2012 god. -Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori u znak protesta povodom aktuelnih događaja u Palestini, organizovao  je  tribinu u hotelu Crna Gora  na temu “Gaza test čovječnosti”.

Reis Fejzić - obraćanje u uvodnom dijelu tribine
Reis Fejzić – obraćanje u uvodnom dijelu tribine

Tribinu je otvorio reis Rifat ef. Fejzić, koji je između ostalog rekao: “Jevreji su narod koji je kroz historiju najveću pomoć i podršku imao od muslimana.Jako je žalosno, da danas muslimani trpe najveće nepravde upravo od Jevreja.Taj narod dobro zna šta znači biti protjeran, ugnjetavan, mučen i ubijan, jer su sve to doživjeli. Međutim, čudno je što danas taj isti narod, danas na najbrutalniji način, ugnjetava narod Palestine, koji na očigled čitavog svijeta, trpi teror i svakodnevno ubijanje. Želim da poručim našoj braći uz Palestini, da i mi muslimani u Crnoj Gori osjećamo jaku bol zbog tamošnjih dešavanja, te da smo mi jedan ummet, koji kad mu oboli jedan dio, čitavo tijelo osjeća bol.”

Na temu ” Gaza test čovječnosti” govorio je prof.dr. Nusret Isanović iz Sarajeva.

 

Profesor Isanović na tribini
Profesor Isanović na tribini

Prof. Isanović je ukazao na  nedostatak solidarnosti muslimana u svijetu u ovakvim situacijama, te na odsustvo svakog osjećaja brige jednih za druge. “Za razliku od toga“, dodao je,  “Jevreje karakteriše jako moćna zajednica. U takvoj zajednici svi stoje jedni uz druge i brinu jedni o drugima. Palestina strada na očigled sedam milijardi ljudi, i to strada na najbrutalniji mogući način. Jevreji ne mogu stradati bilo gdje u svijetu, a da se to ne tiče svih ostalih Jevreja”, kazao je Isanović. Ono što se dešava u Gazi, prije svega, etičko, humano, ljudsko, odnosno moralno pitanje”.Hor medrese “Mehmed Fatih” je izveo dvije ilahije o Palesini, a na kraju je koordinator Dijaneta Republike Turske Teufik Yazicioglu proučio dovu za Palestinu. Tribini je prisustvovalo oko tri stotine gostiju, od kojih su većina bili studenti.

Tribina "Gaza, test čovječnosti"
Tribina “Gaza, test čovječnosti”

Neposredno prije početka tribine, grupa studenata i srednjoškolaca je u ul. Slobode izvela performans u znak podrške Palestini. Osim studenata i srednjoškolaca performansu se spontano priključio i veliki broj prolaznika. “Simboličnim padom na ulici preko 50 učesnika htjeli smo pokazati da smo danas i mi žrtve, saosećamo se sa našom braćom i sestrama u Gazi i Palestini,” izjavio je jedan od učesnika performansa, student farmacije Nermin Džeko.

Performans simboličnog pada u ulici Slobode
Performans simboličnog pada u ulici Slobode

 

 

 

 

 

 

 

 

Performans simboličnog pada u ulici Slobode
Performans simboličnog pada u ulici Slobode

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.