Enis ef. Burdžović na džuma-namazu u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima

Džuma-namaz u Husen-pašinoj džamiji
Džuma-namaz u Husen-pašinoj džamiji

Pljevlja – Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Enis ef.  Burdžović, je juče u Pljevljima imamio i bio hatib četvrte džume u Ramazanu. U njegovoj pratnji je bio i imam Avni Alaybeyoglu, izaslanik Dijaneta Islamske zajednice Turske koji je na raspolaganju Mešihatu IZ u Crnoj Gori.

Burdžović je govorio o značaju mjeseca Ramazana i njegovim blagodatima.

„Za onoga koji nije svjestan ramazanskih vrijednosti i svog bogatstva koje on nosi sa sobom, mjesec Ramazan jako sporo prolazi. Ali ko je svjestan vrijednosti mubarek mjeseca Ramazana, današnja džuma izgleda kao ona prva kada smo tim mubarek danom započeli ovaj mubarek mjesec. Mjesec Ramazan sa sobom nosi troslojnu vrijednost. Prva vrijednost je Božija milost, druga je oprost, a treća vrijednost je spas od džehenemske vatre“. Svaki od ovih dana i noći zadnje trećine su lađe spasa, i nipošto ne smijemo odlagati ukrcavanje na njih,” između ostalog rekao je Burdžović.

Imam Avni Alaybeyoglu
Imam Avni Alaybeyoglu

Prije džume namaza imam Avni Alaybeyoglu je učio Kur'an, što su džematlije u prepunoj Husein pašinoj džamiji pratili sa najvećom pažnjom.

Nakon džuma namaza visoki gosti su se zadržali u prijateljskom i srdačnom razgovoru sa imamima i džematlijama pljevaljskog džemata.

 Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.