Džamija “Bandžovo brdo” u novom bajramskom ruhu

Radovi na džamiji "Bandžovo brdo" u Rožajama
Radovi na džamiji "Bandžovo brdo" u Rožajama

RožajeNastavljeni radovi na džamijskom kompleksu ‘”Bandžovo brdo” u Rožajama.

Odbor Islamske zajednice Rožaje u saradnji sa džematlijama Bandžovog brda od sredine 2004. godine sakuplja finansijska sredstva za izgradnju džamijskog kompleksa ”Bandžovo brdo”. Brojni donatori kako iz opštine Rožaje tako i iz bošnjačke dijaspore i prijatelji iz cijelog svijeta su dali doprinos da se ovaj projekat privede skoro do kraja.

Do sada je ukrovljena džamija sa sedam kubbeta, izgrađena su dva minareta visine po 40 metara, prostorije za mekteb, biblioteka, abdesthana i omladinski klub koji se oprema u tradicionalnom bošnjačkom stilu. Također su izgrađene poslovne prostorije namijenjene za islamsku knjižaru i butik za muslimanke.

Maketa džamije "Bandžovo brdo" u Rožajama
Maketa džamije "Bandžovo brdo" u Rožajama

Iako je početak novembra lijepo vrijeme je omogućilo nastavak radova tako da su u toku završni radovi na stiropol i strukturalnoj fasadi na džamiji koji se izvode uz finansijsku pomoć bošnjačke dijaspore iz SAD-a porijeklom iz Plava, Gusinja, Bijelog Polja, Brodareva, Tutina i Rožaja. Ove dragocjene donacije su nam pristigle od našeg koordinatora u Americi Muhameda Redžepovića. Također smo dobili pomoć bošnjačke dijaspore iz Njemačke i Švajcarske koju su nam poslali naši koordinatori za prikupljnje donacija Amer Kalač, Nedžad Kujević, Halko Murić, Hasan Ljaić, Sead Sinanović i mnogi drugi. Do kraja tekuće godine očekujemo obećanu pomoć iz još nekoliko zapadnoevropskih džemata.

Pored uređenja džamijske avlije preostali su radovi na uvođenju podnog grijanja i uređenja unutrašnjosti džamije, mihrab, mimber, mahfil, ćurs, tepisi i lusteri. Za te radove potrebna su znatna finansijska sredstva koja do sada nijesu obezbijeđena.

Molimo Allaha dž.š da nagradi najljepšom nagradom sve one koji pomažu izgradnju džamija kako bi se okupljali muslimani da slave, hvale i veličaju svog Gospodara.

 

hadži  Ramiz ef. Luboder

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.