Drugi sastanak Mješovite komisije za praćenje implementacije Ugovora održan u medresi “Mehmed Fatih”

fotkaSastanak Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajednoičkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori
Članovi/ce Mješovite komisije ispred Vlade Crne Gore i predstavnici/e Islamske zajednice u Mješovitoj komisiji Crne Gore, održali/e su drugu konstitutivnu sjednicu Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 01.10.2014. u Medresi “Mehmet Fatih”.
Na sjednici je jednoglasno usvojen Poslovnik o radu i zajednički konstatovane odredbe Ugovora koje treba efikasnije sprovoditi. Članovi/ce su razmatrali/e pitanja poput: poštovanja minimuma standarda sprovođenja halal ishrane, pitanje otvaranju radija i dobijanja frekvencija, o licenciranju Medrese, o mogućnosti usklađivanja slobodnog vremena tokom radnog vremena sa obavljanjem džume i drugo. Zaključeno je da nadležne državne institucije sprovode proceduru gore spomenutih obaveza u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore.
Mješovita komisija je upoznata od strane predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori sa aktuelnom situacijom. Zaključak je da je Mješovita komisija zauzela stav da se zaštiti pravni status i legitimitet Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori na čijem je čelu Reis Rifat Fejzić. Shodno članu 4 pomenutog Ugovora gdje se Islamskoj zajednici u Crnoj Gori priznaje vjerska jurisdikcija za sve islamske vjernike u Crnoj Gori i granice njene jurisdikcije poklapaju se sa državnim granicama Crne Gore.
Mješovita komisija poziva sve nadležne državne organe da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore i obavezama iz Ugovora postupe prilikom registracije vaspitnih ustanova.
Na kraju sastanka zaključeno je da će Mješovita komisija i dalje predano raditi na decidnom sprovođenju Ugovora kako bi se riješila sva pitanja od zajedničkog interesa i produbila međusobna saradnja u cilju ostvarivanja socijalne dobiti i postizanja društvene koristi za sve građane/ke Crne Gore.

Izvor: mmp.gov.me

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.