Drugi o nama: Vaspitanje po Kur`anu

Islamsko obdanište u Bijelom Polju
Islamsko obdanište u Bijelom Polju

Bijelo Polje – Prvo islamsko obdanište u Bijelom Polju, koje je nedavno počelo sa radom, funkcioniše kao koncept takozvanog „cjelodnevnog mekteba“.

Prostorije vakufske zgrade Odbora Islamske zajednice kvalitetno su adaptirane i opremljene u „živim bojama“, kako bi sasvim odgovarale mališanima uzrasta od 3 do 5 godina.

Tokom osmočasovnog dnevnog boravka, pored učenja kroz igru, časove učenja i fizičkog vaspitanja, doručka, ručka i užine, spavanja u popodnevnim časovima, obdanište zadovoljava uslove da boravak mališana bude prijatan. Roditelji za mjesec dana boravka plaćaju 40 eura, a ako šalju dvoje djece onda 50 eura.

“Ono što ovo obdanište razlikuje od ostalih, jeste činjenica da pored plana rada koji podrazumijeva upoznavanje okoline, početnih matematičkih pojmova, razvoj govora, odlikuje se upoznavanjem mališana sa osnovnim učenjima i pravilima ponašanja islamskog bontona”, kazala je vaspitačica Belmina Pilavac.

Drugi o nama: Vaspitanje po Kur`anu
Drugi o nama: Vaspitanje po Kur`anu

Vrtić trenutno pohađa 25 mališana, a o njihovom vaspitanju, osim vaspitačice Pilavac, brine i njena koleginica Seniha Burdžović, koje su po struci pedagozi predškolskog uzrasta.

Vaspitačica Burdžović je navela da je obdanište nastalo kao potreba da Odbor Islamske zajednice u Bijelom Polju svojim pripadnicima pruži mogućnost da svoju djecu upoznaju sa moralom i lijepim islamskim ponašanjem.

“Ipak, savremeno opremljen, igračkama i audio vizuelnom opremom, sa planom rada koji ne odudara od planova ostalih obdaništa, uz pravilan i pravovremen vjerski odgoj, obdanište Islamske zajednice je primjerena alternativa nedostatku vjeronauke u državnim školama”, kazala je vaspitačica Burdžović.

Enis ef. Burdžović
Enis ef. Burdžović

Glavni imam Odbora Islamske zajednice Enis Burdžović rekao je da je u perspektivi da se ideja realizuje u proširenom kapacitetu na još nekoliko lokacija.

“To će biti ostvarivo infrastrukturnim jačanjem lokalnog Odbora Islamske zajednice. Sadašnje obdanište potvrđuje da se radi o poduhvatu u koga vrijedi ulagati, jer pravilan odgoj, u duhu humanosti koju na potpun način najbolje religija može da pruži, to je ono što najviše nedostaje modernom, sekularnom društvu”, kazao je glavni imam Burdžović.

Obdanište na osnovu sporazuma sa Vladom

Burdžović je kazao da je obdanište otvoreno na osnovu sporazuma koji je Vlada Crne Gore potpisala sa Islamskom zajednicom o mogućnosti otvarnja takvih objekata ukoliko postoje adekvtni uslovi za tu namjenu.

Članom 20. tog sporazuma piše “da u skladu sa principom vjerske slobode, Crna Gora priznaje osnovno pravo roditelja na vjersko podučavanje njihove djece”. Burdžović je kazao da je u tom pravcu u okviru Mekteba-škole za predškolsku djecu otvoreno prvo obdanište u Bijelom Polju.

www.vijesti.me

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.