Donatorski iftar povodom završetka rekonstrukcije Derviš-Hasanove džamije u Podgradu

Derviš-Hasanova džamija poslije rekonstrukcije i sanacije
Derviš-Hasanova džamija poslije rekonstrukcije i sanacije

Bar – Prigodnim donatorskim iftarom obilježen je završetak rekonstrukcije i sanacije Derviš-Hasanove džamije u starobarskom naselju Podgrad. Radove na rekonstrukciji krova i enterijera džamije  finansirali su mještani i vjernici  iz Bara,   a  ukupna vrijednost sadašnjih  radova je 17 500 eura.

Odbor Islamske zajednice je, kroz priloge vjernika, na uredjenju ove džamije i njenog dvorišta, u nekoliko navrata,  utrošio značajna sredstva. Obnovljena je iz temelja prije dvadesetak godina, pa je uređeno dvorište, šadrvan, gasulhana,  okolni zid i parking.  Riječ o još jednom u nizu uspješno realizovanih projekata obnove ili sanacije naših vjerskih objekata. Svi naši objekti su uspješno sanirani ili obnovljeni, a uskoro planiramo i rekonstrukciju glavne Omerbašića džamije.

Odbor Islamske zajednice zahvaljuje se vjernicima, jer se sve džamije održavaju njihovim zalaganjima i prilozima, na isti način gradimo i Islamski centar, pa slobodno možemo reći da su islamski vjernici u Baru primjer kako se treba odnositi prema vjerskim objektima i kulturno-istorijskom nasljeđu – kazao je glavni imam u Baru Mujdin Milaimi.

Derviš-Hasanova džamija prije rekonstrukcije i sanacije
Derviš-Hasanova džamija prije rekonstrukcije i sanacije

Inače, prema dostupnim istorijskim  podacima zna se da je džamija u Podgradu  sagrađena 1714. godine, imetkom nekoliko uglednih građana među kojima se posebno istakao učeni duhovnjak derviš-Hasan, pa kome je džamija dobila ime. U poznatoj eksploziji barutane u Starom gradu 1881. godine , srušena je i ova džamija, da bi bila obnovljena početkom 20. vijeka. Ponovo je srušena u katastrofalnom zemljotresu 1979.godine, a dvanaest godina kasnije,1991.godine, obnovljena je  prilozima mještana i vjernika, koji i, nakon toga, stalno ulažu u njeno održavanje.

Teravih namaz predvodio je imam ove džamije Adem ef. Mustafić.  Prigodnu besjedu, nakon obavljenog namaza, održao je Džemal ef. Dacić,  profesor podgoričke medrese koji je podsjetio na  vrijednost ramazanskog posta za duhovnu obnovu i preporod vjernika. Profesor Dacić je,  zajedno sa kolegom profesorom Sadmirom ef. Hadžićem obišao i držao predavanja još i  u džematima Dobra Voda, Gorana i Novi Bar.