Donatorske akcije u Njujorku i Čikagu: Za Islamski centar u Baru prikupljeno 170.000 dolara

Delegacija Islamske zajednice Crne Gore u posjeti Americi
Delegacija Islamske zajednice Crne Gore u posjeti Americi

Njujork-Podgorica – Donatorskim akcijama dijaspore Islamske zajednice iz Crne Gore u Njujorku i Čikagu obezbjeđeno je 170 hiljada dolara za nastavak radova na Islamskom centru u Baru. Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Odbora za igradnju Islamskog centra u Baru, tokom donatorskih susreta u Njujorku i Čikagu, predstavila je ovaj projekat džamije i njenih pratećih sadržaja, koji će činiti jedan od najvećih Islamskih centara na Balkanu.

Reis Rifat Fejzić, Mujdin Milaimi, predsjednik Sabora IZ-e, Suljo Mustafić, član Mešihata i poslanik u Skupštini Crne Gore i Jakup Đeljošević, predsjednik Odbora donatora, bili su gosti Albansko-američkog Islamskog centra Kvins, Islamskog centra u Steten Ajlendu i Bošnjačkog plavsko-gusinjskog centra u Astoriji. U razgovoru sa vjernicima predstavljen je budući barski islamski centar i razgovarano je o drugim značajnim projketima Islmaske zajednice, kao i o jačem povezivanju Islamske zajednice Crne Gore sa njenom brojnom dijasporom. Potenciran je značaj stvaranja mreže iseljeničkih asocijacija i potreba intezivnije saradnje na projektima kojima se promoviše vrijednost očuvanja i njegovanja duhovnog identiteta.

Razgovarano je i o aktuelnim društveno-političkim zbivanjima, posebno o sprovodjenju manjinskih prava i sloboda i potrebi veće zastupljenosti manjinskih naroda, ulaganjima u sredine gdje oni žive, procesu restitucije, te o ukupnoj demokratizaciji i regionalnom razvoju u Crnoj Gori. Domaćin i organizator susreta u Njujorku bio Ćazim Džaferović, ugledni iseljenik iz Bara koji više od trideset godina živi u Njujorku.

Tokom boravka u Čikagu održano je donatorsko veče u Kulturnom centru „Rumija“ sa barskim iseljenicina koji su od samog početka podržali projekat izgradnje islamskog centra u Baru i prednjačili u donatorkskim aktivnostima.

Delegacija Mešihata Islamske zajednice razgovarala je sa imamima bošnjačko-albanskih džemata, porijeklom iz Crne Gore, o potrebi jačanja i intenziviranja medjusobnih kontakta i proširivanju saradnje džemata bošnjačko-albanske-islamske dijaspore sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

– Želimo da imao čvršće veze sa našim džematima u dijaspori, jer je naša brojna dijaspora neraskidivo vezana za svoj zavičaj. Ona je to pokazala i mnogo puta dosada, svojom privrženošću i kroz pomaganje brojnih projekata. Potrebni su nam češći kontakti i institucionalna saradnja, koja će biti od obostrane koristi – kazao je reis Fejzić

Reis Fejzić sa saradnicima bio je u Pensilvaniji i gost Fetulaha Gulena, lidera organizacije Hizmet jedne od najuticajnijih turskih humanitarnih, prosvjetnih i vjerskih organizacija. Dogovorena je saradnja na različitim poljima, a njen prvi projekat biće stvaranje uslova za otvaranje jedne visokoškolske ustanove u Crnoj Gori, kakvi već postoje u čitavom regionu.

Tokom boravka u Njujorku delegacija Islamske zajednice posjetila je i konzulat Crne Gore i razgovarala sa konzulom Brankom Milićem i njegovima saradnicima.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.