Demoliranje objekta Islamske zajednice u Tivtu

Demoliranje objekta Islamske zajednice u Tivtu
Demoliranje objekta Islamske zajednice u Tivtu

Tivat – Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osudjuje incident demoliranja i skrnavljenja islamskog vjerskog objekta u Tivtu.

U noći izmedju četvrtka i petka, nepoznata lica pokušala su obijanje objekta Islamske zajednice, polomili prozorska stakla i ubacili svinjski izmet u molitvenom dijelu. Na taj način spriječeno je da se danas održi centralna nedjeljna molitva–džuma namaz.

Ogorčeni smo da se na ovakav način skrnavi objekat Islamske zajednice, koji je jedini molitveni prostor u čitavoj Boki Kotorskoj, inače kupljen sredstvima islamskih vjernika i Islamske zajednice.

Podsjećamo da smo se više puta obraćali lokalnoj upravi za obezbjedjivanje ili pomoć za kupovinu lokacije i prostor za vjerski objekat, kao i parcele za groblje, ali nijesmo naišli na bilo kakvo razumijevanje.

Kada smo smogli snage da, vlastitim sredstvima, obezbijedimo molitveni prostor, spriječeni smo da obavljamo svoje vjerske dužnosti, i to na najgrublji način.

Od nadležnih tražimo odgovor na sljedeća pitanja:da li je Crna Gora gradjanska država, da li je zakonom zagarantovano ispovijedanje vjerskih prava i sloboda, da li je Crna Gora pravna država i da li su svi građani Crne Gore jednaki pred zakonom?

Na prethodno postavljena pitanja, potvrdan odgovor ćemo prihvatiti , ako se otkriju, uhapse i osude počionioci ovog nedjela i islamskim vjernicima u Boki Kotorskoj omogući da bez smetnji obavljaju svoje vjerske dužnosti.

U suprotnom, smatraćemo da Crna Gora još nije ni gradjanska , ni demokratska ni pravna država i tražićemo od medjunarodnih instanci da zaštite naša prava u ovoj državi.

Licemjerno je da ne tako rijetko u Boki Kotorskoj borave ugledni visoki državnici i zvaničnici bogatih islamskih zemalja, a da domicilni islamski vjernici nemaju ni najosnovnijih vjerskih prava.

SAOPŠTENJE MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI


Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.