Dan državnosti Islamske Republike Irana

Džemo ef. Redžematović i Mehdi Šabanadžović u iranskoj Ambasadi u Beogradu
Džemo ef. Redžematović i Mehdi Šabanadžović u iranskoj Ambasadi u Beogradu

Podgorica – U ponedeljak 13. 02. 2006. godine obilježena je 27. godišnjica islamske revolucije koju je poveo Imam Homeini i nastanka Islamske Republike Irana. Na poziv ambasade Islamske Republike Irana u Beogradu, ovoj svecanosti koja se održala u klubu “Jelena”, prisustvovao je glavni imam u Podgorici, Džemo ef. Redžematovic i predstavnik “Šehera“, društva za izgradnju i ocuvanje islamsko-kulturnih spomenika, Mehdi Šabanadžovic. Tom prilikom oni su se susreli sa konzulom iranske ambasade gospodinom Ali Baba Muhammedom kojem su se zahvalili na pozivu i pozvali ga da ponovo posjeti Islamsku zajednicu Crne Gore.

U razgovoru je istaknuta važnost ovakvih susreta za obje strane koja se mora pretvoriti u saradnju na kulturno-obrazovnom nivou. Stoga je gospodinu Ali Babi upucen prijedlog za otvaranje “Dana iranske kulture“ koji bi se održali u Podgorici i Tuzima. Poziv je prihvacen, a datum manifestacije ce uskoro biti odredjen. Ispred “Šehera“ Mehdi Šabanadžovic je urucio prigodan poklon gospodinu ambasadoru.

Nakon ove posjete clanovi IZ-e Crne Gore su posjetili Kulturni Centar Islamske Republike Irana u Beogradu i razgovarali sa upravnikom gospodinom Mehrdadom Agahijem o trenutnim aktivnostima Islamske zajednice Crne Gore. Gospodin Agahi se interesova o stanju muslimana u Crnoj Gori i za izgradnju Medrese u Podgorici pa je u tom smislu ponudio pomoc i saradnju na kulturno-obrazovnom nivou. Takodjer je i sa njim razgovarano o ogranizovanju “Dana iranske kulture“ u cijem programu bi se pored izložbe islamsko-iranske literature, arabeski, cilima i drugih rucnih radova, našao i film iz iranske kinematografije. Ovo je sa oduševljenjem prihvaceno i nadamo se da cemo uskoro ugostiti ovdje u Crnoj Gori predstavnike ambasade Islamske Republike Irana i gospodu iz Kulturnog Centra Islamske Republike Irana.

Oko šest sati poslije podne pocelo je svecano obilježavanje godišnjice Islamske Republike Irana u prelijepoj vili “Jelena“ u Beogradu gdje je bilo 700 gostiju iz vjerskog, kulturnog i politickog života SiCG.

Ovom prilikom se zahvaljujemo na pozivu ambasadi Islamske Republike Irana i Kulturnom Centru Islamske Republike Irana i želimo im puno uspjeha u daljem radu.

Džemo Redžematović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.