Da li su muslimani Nikšića bezbjedni?

Hadži-Ismailova džamija u Nikšiću oskrnavljena je jutros neprimjerenim nacionalističkim grafitima. Tim povodom delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori koju su činili glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović, sekretar Islamske zajednice Fuad Čekić i novinar Radija Fatih Mumin Fejzić, pozvali su nadležne da pronađu počinioce, dok je nikšićki imam Damir Hodžić poručio da Nikšić nije i neće biti nova Srebrenica.

Na fotografijama se na džamijskoj ogradi vidi natpis “Nikšić biće Srebrenica”, “Turci” i “Srebrenica” i krst sa četiri ocila.
Glavni imam za Nikšić i Podgoricu Džemo Redžematović sramnim je nazvao grafite na objektu džamije u Nikšiću, što je, kako je rekao, sraman čin neodgovornih pojedinaca.
“Nadam se da to nije u službi predizborne kampanje u Nikšiću. Ovo nije incident, ovo je trend koji traje duže vrijeme. Počelo je u Pljevljima, preko Berana, evo sad i u Nikšiću. Državni organi trebalo je do sada da pronađu sve počinioce”, rekao je Redžematović.

On je medijima rekao da su nadležni dužni da pronađu počinioce, kako bi se svemu ove stalo na kraj: „Te poruke mržnje prema muslimanima su u kratkom vremenu, počevši od Pljevalja i Berana, sada stigle i do Nikšića. One su u pravom smislu uplašile stanovništvo u Nikšiću. Nadležni organi nisu odradili posao, nisu uhvatili počinitelje ni iz ranijih slučajeva, naročito iz Pljevalja. Do danas ne znamo ko je to pisao, nemamo sudski epilog, nemamo skoro ništa. Želim da se zahvalim svim nevladinim i vjerskim organizacijama koje su povodom ovih nemilih događaja dali podršku muslimanima Nikšića i Islamskoj zajednici“, rekao je Redžematović.

Čekić: Da li su muslimani Nikšića sigurni?

Delegacija Islamske zajednice je posjetila danas i načelnika CB Nikšić gdina Tihomira Goranovića kako bi se upoznali o bezbjednosnoj situaciji i o sigurnosti muslimana u Nikšiću, i šta će policija po tom pitanju uraditi i izrazivši tom prilikom zabrinutost i očekivanje da se vinovnici ovog nedjela privedu pravdi i da sve ovo dobije sudski epilog.
Načelnik CB Nikšić je kazao da su svi kapaciteti službe usmjereni u dva pravca, prvi da otkrijemo počinioce i u drugom da preduzmemo proaktivne radnje da se ovakve pojave više ne dogode. Ovakav događaj neće narušiti multietnički sklad u Nikšiću i policija to neće dozvoliti”.
Nakon toga, delegacija IZ-e zajedno sa imamom nikšićke džamije Damirom Hodžićem i predsjednikom Džamijskog medžlisa Mirsadom Agovićem, posjetili su i predsjednika Opštine Nikšić Milutina Simovića koji je tom prilikom iskazao žaljenje zbog incidenta koji se desio i uputio im izvinjenje u ime svih građana Nikšića. On je iskazao spremnost da Opština Nikšić sanira štetu nastalu na objektu i istakao da većinski Nikšić neće dozvoliti da taj grad “postane sjedište prljavog nacionalizma i aveti prošlosti, uz jasno iskazano očekivanje od nadležniih državnih organa da reaguju hitno, pronađu i sankcionišu počinioce”.

Predstavnici Islamske zajednice su se zahvalili gospodinu Simoviću na prijemu i iskazanoj podršci, navodeći da je Islamksa zajednica uznemirena zbog posljednjih događaja.

Sekretar Islamske zajednice Fuad Čekić je prilikom razgovora sa gospodinom Simovićem izrazio molbu svim političkim akterima da spuste tenzije, jer postoji strah da konstrolisano širenje nacionalizma može ubrzo postati nekontrolisano. Takođe su naveli da ovo nije napad na zajednicu muslimana, nego napad na cio – građanski Nikšić – i da se nadaju da će uskoro moći opet živjeti finim i ugodnim životom, kao i do sada”.

Hodžić: Ovo nije uradio grad Nikšić

Imam Damir Hodžić je u obraćanju medijima kazao da ovo nije uradio grad Nikšić.
Podsjetio je i na susret sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, kojem su rekli da su oni zadovoljni kad je u pitanju suživot muslimana u gradu pod Trebjesom, te da ovakve probleme nijesu mogli da osjete do danas.

“Ovo je sraman čin koji se desio, desio se od bolesnih umova. Ne želim reći da su to građani našeg grada, jer ovdje ima većina čestitih ljudi. Svim silama, kad smo napadnuti od bolesnih umova, pokušati da se borimo protiv njih. Svi koji nam nasrću na džamiju, pokušaćemo da je zaštitimo”, rekao je Hodžić.

Dužnost im je, kaže, da zaštite vjerski objekat, a nadležne poziva da stvar preuzmu u svoje ruke i da se vidi pomak, jer su se slični incidenti desili u Podgorici i Pljevljima.

“Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti. Srebrenica nam je teška i bolna tema, i mnogo nam se često spočitava. Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba”, rekao je Hodžić, napominjući da ih ovakve stvari neće zastrašiti.

Agović: Ako treba, životima ćemo braniti džamiju!

Predsjednik Džamijskog medžlisa u Nikšiću gospodin Mirsad Agović rekao je da su ga o skrnavljenju džamije obavijestile komšije. To je, kaže, obraz i velika sramota onih koji su to uradili, jer se ovo nije dešavalo ni 90-ih godina: “Ovo je sramota, pokušaj zastrašivanja nas. Nijesmo se plašili 90-ih godina, nećemo ni sad. Ako treba, životima ćemo braniti džamiju”.

“Bruka i sramota za sve Crnogorce”

Starosjedilac dijela grada u blizini džamije Slobodan Vujović kazao je da su živjeli i dan danas žive kao braća. “Živjeli smo složno, ovo je za mene, ali i za svakog poštenog Crnogorca, velika sramota i bruka. Ovo neko stvara mržnju”, navodi Vujović.
Vujović kaže da su ovo podvale, te da se nikako ne može pomiriti sa ovakvim incidentima.
“Nikad ovako ništa nije bilo. Jeste 90-ih, kad je fukara neka htjela da napravi diverziju na ovaj objekat. Tada i nikad više. Ovo ne može da dozvoli nijedan pošteni građanin. Ko ne poštuje ovu, ne može da poštuje ni svoju svetinju”, rekao je Vujović.

Više partija, iz vlasti i opozicije, osudilo je poruke mržnje ispisane na nikšićkoj džamiji.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.