Crnoj Gori potrebno ministarstvo vjera

Rifat Fejzić
Rifat Fejzić

Podgorica – Crna Gora bi trebalo da ima ministarstvo vjera ili neku instituciju koja bi se bavila rješavanjem vjerskih pitanja, ocijenio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

“Mislim da treba imati ministarstvo ili neku ojačanu istituciju. Prosto da vjerske zajednice imaju neku ozbiljnu adresu unutar Vlade koja ima snage, kapaciteta, moći i autoriteta unutar institicija sistema da rješava određene probleme vjerskih zajednica, jer su potrebe vjernika svakodnevne“, kazao je Fejzić CdM-u.

On je rekao da nije dobro što je ukinuto ministarstvo vjera, navodeći da se trenutno pitanjima iz te oblasti bavi “neka komisija za vjerske zajednice“.

Fejzić se nada da će se novi saziv crnogorske Skupštine donijeti zakon o vjerskim zajednicama, koji bi obuhvatio i restituciju njihove imovine. On je podsjetio i da se postojeći Zakon o restituciji ne odnosi na vjerske zajednice.

“Nadamo se, znajući da je pravo na imovinu jedno od osnovnih ljudskih prava i prateći dešavanja u zemlji i regionu, ali i proces evropskih integracija. Na kraju krajeva, tu je i ugovor između Islamske zajednice i Vlade koji smo potpisali početkom godine. Sve ukazuje da bi u nekom narednom periodu trebalo da dođe do usvajanja zakona o restituciji koji se tiče vjerskih zajednica“, kazao je on.

Fejzić očekuje da će Islamska zajednica imati podršku manjinskih stranaka u parlamentu kada je u pitanju povraćaj vakufske imovine, poslanika koji su u drugim strankama a pripadnici su islamske vjere, kao i narodnih zastupnika koji podržavaju građanski koncept države.

On je kazao da mu je drago što je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke izabran za potpredsjednika parlamenta, prije svega zato što je autentični predstavnik manjinskih naroda, a zatim i zbog toga što je  predsjednik Odbora Islamske zajednice u Baru i član Mešihata Islamske zajednice.

Upitan da li je etnička distanca prema Bošnjacima i Albancima, koji su dominantno islamske vjere, u posljednjih par godina smanjena, Fejzić je kazao da nas je Bog stvorio da živimo zajedno na ovim prostorima.

“Na kraju krajeva, vjerujemo da smo svi mi od jednog čovjeka i jedne žene od Adema i Have, odnosno Adama i Eve. Uzvišeni Bog u Kuranu kaže ‘O ljudi, stvorio sam vas od jednog čovjeka i jedne žene i podijelio vas na narode i plemena kako biste se upoznali’. Dakle, poenta života na ovom svijetu je da se upoznamo, da jedni druge dobro poznajemo“, rekao je on.

Ako se upoznamo, dodao je Fejzić, lakše ćemo prevazići barijere koje postoje između nas.

“Mišljenja sam da često puta ne poznajemo jedni druge dovoljno. Ako se dobro upoznamo i te razlike među nama biće manje“, zaključio je on.

www.cdm.me

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.